Sos jogurtowy do grillowanych mięs, ryb, drobiu i warzyw

Sos jogurtowy do grillowanych mięs, ryb, drobiu i warzyw

Mój magnes 01 marca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnes Do przepisu

Sos jogurtowy do grillowanych mięs, ryb, drobiu i warzyw ma na celu poprawę smaku potraw przygotowanych z tych produktów. Sos jak każdy inny. Mało kto jednak wie, że początkowo sosy kulinarne niosły ze sobą zupełnie inny ładunek. W starożytności, kiedy nie było śladów lodówek, sosy miały zamaskować smak i zapach zepsutej żywności. Minęło wiele wieków, zanim sosy zyskały swój nowoczesny cel: sprawić, że jedzenie będzie smaczniejsze i bardziej apetyczne. Uważa się, że twórcami sosów byli Francuzi, choć tę „przyprawę w płynie” stosowali już starożytni Rzymianie. Jak wiadomo, podstawą każdego sosu mogą być różnego rodzaju buliony (mięsne, rybne, warzywne), a także masło lub olej roślinny, mleko, śmietana, jogurt. Ostatni składnik jest dobry, bo z reguły jest to produkt niskokaloryczny. Zatem sos jogurtowy do grillowanych mięs, ryb, drobiu i warzyw na pewno nie zaszkodzi Twojej sylwetce.

Złożoność: łatwo Kalorie: 129,91 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 5,11 g/10,44 g/3,76Grill/grillPrażenieNa patelniSos/dressing1 majaPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJI400 g jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 4% i więcej1 średni pęczek mięty2-3 gałązki pietruszki2–3 gałązki kolendry1 łyżeczka nasiona kminku0,5 łyżeczki nasiona kolendry2 łyżki l. oliwa z oliweksok i skórka z 0,5 cytrynyświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na patelnię wlać olej i na średnim ogniu podgrzać na nim kminek i nasiona kolendry. Gdy nasiona zaczną pękać, przełóż je wraz z olejem do miski i wymieszaj z jogurtem. Dodać posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki na 30–60 minut. Sos podawać na zimno do grillowanych mięs, ryb, drobiu i warzyw.

PRZY OKAZJI

Na 100 g: białka 3,20 g (4,00% ZDS)

• tłuszcze 10,11 g (11,23%)

• węglowodany 5,10 g (3,04%)

• błonnik pokarmowy 0,60 g (2,00%)

• kcal 120,76 (6,71%)

• SFA 2,71 g (13,55%) • Sód 593,02 mg (40,90%)

• cukier ogółem 3,98 g (7,96%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja