Sos jabłkowy
Elena Dawidowa 23 sierpnia 2016 r4,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Puree doskonale nadaje się na deser dla małych dzieci, do regularnych wypieków (ciasta, placki, tarty), do wypieków wegańskich (zamiast masła i jajek) oraz do wyrobu pianek marshmallow.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowanieDusząc się, marniejącŚniadaniePopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘJabłka Antonówka 4 kgcukier 800 grwoda 1 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń gniazda nasienne z jabłek, obierz je i pokrój na 4-8 kawałków. Przełożyć do rondla o grubym dnie.
Krok 2
Zalewamy wodą tak, aby całkowicie przykryła jabłka, doprowadzamy do wrzenia (jabłka powinny do tego czasu być ugotowane), odcedzamy wodę.
Krok 3
Jabłka zmiksuj w blenderze, dodaj cukier i gotuj, ciągle mieszając, przez 30 minut.
Krok 4
Przełóż puree do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywką.
UWAGA DO GOSPODARKI
Podczas gotowania pomoże Ci siatka chroniąca przed rozpryskami; nie będziesz musiał ciągle mieszać puree. Jeśli gotujesz puree do pianek marshmallow, musisz gotować je dłużej, około godziny lub w zależności od konsystencji, aby było gęste.