Sos jabłkowy
gastronomia 03 września 2015 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutPiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 duże zielone kwaśne jabłka pół cytryny 0,5 łyżeczki. miód 2-3 łyżki. l. dowolne masło orzechowe szczypta mielonej kolendry szczypta startej gałki muszkatołowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Często nakłuwamy jabłka i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Ostudzić, obrać i usunąć rdzeń. Miąższ pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Sok z połowy średniej cytryny wymieszać z miodem do rozpuszczenia, dodać masło orzechowe, posypać jabłka szczyptą mielonej kolendry i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Podawać z roladkami śledziowymi oraz sałatką śledziowo-buraczaną.