Sos jabłkowy

Sos jabłkowy

Alena Spirina 18 sierpnia 2015Sos jabłkowySos jabłkowy wytwarzany z różnych odmian jabłek, w tym MackintoshSos jabłkowySos jabłkowy wytwarzany z różnych odmian jabłek, w tym Mackintosh Do przepisu

Oferujemy trzy możliwości przygotowania musu jabłkowego – na kuchence, w piekarniku i w powolnej kuchence. Technologia gotowania jest inna, ale wynik będzie równie smaczny. Przygotowany mus jabłkowy przechowuj w lodówce przez kilka dni lub umieszczaj małe porcje w plastikowych torebkach i zamrażaj.

Złożoność: łatwo Kalorie: 1176,60 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 10,09 g/10,01 g/245,30MikserPiekarnikMulticookerDusząc się, marniejącPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2,5 kg jabłek, najlepiej różnych odmian szczypta soli 1 łyżeczka. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz jabłka i pokrój je na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Usuń rdzeń.

Krok 2

Opcja 1: Gotowanie na kuchence. Na dno dużego, szerokiego rondla wlej około 2 cm wody. Ułóż przygotowane jabłka, dodaj sól i skrop sokiem z cytryny. Zamknij pokrywkę i włącz średni ogień. Gdy woda się zagotuje, zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż jabłka będą miękkie. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby jabłka się nie przypaliły.

Krok 3

Opcja 2: gotowanie w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 160-170 C. Przygotowane jabłka ułóż na blasze do pieczenia z wysokimi bokami lub w dużym naczyniu do pieczenia. Posolić, skropić sokiem z cytryny i zalać 50-100 ml wody. Przykryj blachę do pieczenia folią i włóż do piekarnika na 1 godzinę. W połowie gotowania jabłka zamieszaj.

Krok 4

Opcja 3: w powolnej kuchence. Umieść jabłka w misce multicookera, dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Ustaw tryb „gaszenia” i czas na „3 godziny”. Po półtorej godzinie zacznij sprawdzać stan jabłek. Wyłącz szybkowar, gdy jabłka będą miękkie.

Krok 5

Gotowe jabłka przepuścić przez młynek do warzyw, rozgnieść tłuczkiem lub zmiksować w blenderze zanurzeniowym.

PRZYDATNE RADY

Jeżeli posiadasz maszynkę do mielenia warzyw, przygotuj puree bez obierania jabłek, gdyż skórka nadaje puree smak i kolor, a w środku zawarta jest zdrowa pektyna. Ponadto znacznie oszczędza to czas gotowania.

Przygotuj skoncentrowany wywar ze skórki i rdzenia. Wystarczy zalać je wodą tak, aby przykryła 3-4 cm, dodać laskę cynamonu, wstęgę skórki z cytryny i odrobinę soku z cytryny. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-7 minut po zagotowaniu, zdjąć z ognia i ostudzić. Ostudzony bulion odcedzić i wykorzystać jako koncentrat napoju: rozcieńczyć wodą do smaku. Rosół przechowuje się w lodówce przez kilka dni.

PRZY OKAZJI

W multicookerach z określonymi trybami gotowania tryb duszenia jest zaprogramowany w taki sposób, że im dłuższy czas gotowania, tym niższa temperatura gotowania. Im niższa temperatura gotowania, tym lepiej zachowane zostaną witaminy. Dlatego wskazujemy więcej czasu, niż jest faktycznie potrzebne, ale sprawdzanie gotowości zaczynamy znacznie wcześniej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja