Sos grillowy

Sos grillowy

gastronomia 28 kwietnia 2014 Do przepisu

Grill to amerykański sport narodowy, a sos barbecue również wynaleźli Amerykanie. Ale ma dziesiątki, a może setki odmian. To jeden z najprostszych przepisów. Sosem tym można polewać dziczyznę pieczoną na węglach lub w piekarniku, zarówno dużą, jak i pierzastą. I można je podawać z tym samym sosem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 108,16 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,61 g/8,29 g/8,68Kuchnia amerykańskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI400 g gotowego sosu pomidorowego 3 łyżki. l. dobry koncentrat pomidorowy 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka. l. Sos Worcestershire 3 łyżki. l. ocet jabłkowy 2 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka. l. ciemny brązowy cukier 1 łyżeczka. musztarda w proszku pieprz cayenne sól świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz i osobno posiekaj bardzo drobno.

Krok 2

Na głębokiej patelni z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć do miękkości, 5 minut. Następnie dodać czosnek, smażyć kolejne 2 minuty.

Krok 3

Do cebuli i czosnku dodajemy sos pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Cukier i musztardę w proszku zalać około pół szklanki wrzącej wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 4

Dodać koncentrat pomidorowy i ocet, ponownie wymieszać i powstałą masę wlać do sosu pomidorowego. Dopraw sosem Worcestershire, solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne do smaku i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 10 minut.

Krok 5

Zdejmij sos z ognia i całkowicie ostudź przed podaniem, 1 godzinę.

UWAGA DO GOSPODARKI

Można za jednym razem przygotować kilka razy więcej tego sosu, przelać go do wysterylizowanych słoików, pasteryzować w łaźni parowej i zwinąć – dobrze się przechowuje, a z biegiem czasu staje się tylko smaczniejszy. Zamiast gotowego sosu pomidorowego można śmiało użyć pomidorów z puszki we własnym soku, obranych i pokrojonych w kostkę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja