Sos do kotletów z pastą pomidorową

Sos do kotletów z pastą pomidorową

gastronomia 27 marca 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Sos do kotletów z koncentratem pomidorowym był niegdyś niezbędnym dodatkiem podczas serwowania tego dania mięsnego. Tym samym sosem polewano także przystawkę (ryż, makaron, puree ziemniaczane), co notabene pozwoliło doskonale zamaskować pewne mankamenty gorącego dania. Dlatego dla wielu sos pomidorowy budzi najprzyjemniejsze skojarzenia. Jeśli więc chcesz poczuć nostalgię i odtworzyć ten sos we własnej kuchni, nie zatrzymuj się! Wystarczy zrobić sos pomidorowy, polać nim kotlety i patrzeć, jak młodsze pokolenie pożera je z takim samym entuzjazmem, jak Ty kiedyś.

Złożoność: łatwo Kalorie: 125,88 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 2,65 g/5,22 g/17,20Sos/dressingWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImarchewka – 200 gcebula – 200 golej roślinny – 1 łyżka. l. + tłuszcz pozostały po smażeniu kotletówmąka – 1 łyżka. l.koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.suszone zioła – 1 łyżeczka.woda pitna – 300 mlczosnek – 2 ząbkisól – do smakucukier – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na sos. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na średniej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umieścić patelnię, na której smażono kotlety, na średnim ogniu.

Krok 2

Wlać olej roślinny na patelnię i podgrzać. Dodaj marchewki. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez kolejne 3 minuty.

Krok 3

Oprósz warzywa mąką. Mieszając, gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, zioła i wymieszać. Ostrożnie zalej ciepłą wodą. Mieszając, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.

Krok 4

Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj na patelnię. Sól i pieprz do smaku. Doprawić cukrem. Gotuj sos na małym ogniu przez dziesięć minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sos z pastą pomidorową świetnie sprawdzi się nie tylko do kotletów. Można nim polać ugotowany ryż, makaron, kuskus czy kaszę bulgur: nawet bez mięsa będzie bardzo smacznie!

PRZY OKAZJI

Sos do kotletów z koncentratem pomidorowym można zaostrzyć, doprawiając go pół łyżeczki mielonej papryczki chili lub posiekanym kawałkiem świeżego chili. Tylko nie przesadź: łatwiej jest dodać trochę więcej, niż skorygować „przesadę”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja