Sos do barszczu i barszczu na zimę
Nadieżda Ekimkina 08 września 2021 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jesień to czas zbierania i przygotowywania warzyw. Buraki przygotowywałam według wielu przepisów, ale ten wydał mi się najlepszy. Jest tu dużo zieleni, co poprawia smak produktu. Sąsiadka podała mi przepis, mam dużo buraków i chcę zachować całe zbiory. Sąsiadka zapewniła mnie, że słoiczki z przetworami są dobrze przechowywane w warunkach pokojowych – ona tak gotuje co roku. Przyprawę można spożywać w chłodniku lub w gorącym barszczu, albo po prostu łyżką, albo położyć na chlebie – jak kanapkę. Moje słoiki, które zawierają dużo zieleniny, stoją idealnie obok siebie w temperaturze pokojowej!
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minutGotowaniePustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIburaki 3 kgcebula – rzepa 1 kgmarchewka 1 kgpapryka 1kgpapryczka chili 1 szt.pomidory 1 kgolej roślinny 200 mlcukier granulowany 7 łyżek.sól marynowana 3 łyżki.ocet 9% 150 mlwarzywa: pietruszka, koper, seler, kolendra po 1 pęczkuwoda 0,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jedzenie do gotowania. Umyć i wysuszyć. Buraki zetrzyj na grubej tarce, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa. Zetrzyj marchewki za pomocą koreańskiej tarki do marchwi. Posiekaj warzywa.
Krok 2
Do sześciolitrowego rondla wlać olej (można więcej), dodać marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 7-10 minut. Na patelni podsmaż cebulę i włóż ją na patelnię z marchewką. Następnie dodać wodę i gotować przez 15 minut. Następnie dodać paprykę, buraki, pomidory. Wymieszaj, dodaj sól i cukier. Gotuj przez 1 godzinę. Za 15 minut – dodaj zioła, a za 10 minut – ocet.
Krok 3
Gotowy! Wydajność produktu wynosi prawie 6 litrów.