Sos bazyliowy

Sos bazyliowy

Svetiyasnova 19 marca 2016 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSos bazyliowy Do przepisu

Wspaniały sos na bazie warzyw i ziół harmonijnie uzupełni każde danie!

Złożoność: łatwo Porcje: 1MikserPrażeniePustySos, dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘszalotka – 2 szt.papryka czerwona i żółta – 2 szt.świeża bazylia – 1 pęczekoliwa z oliwek – do smażeniabiały ocet winny (sok z cytryny) – 1,5 łyżki. l.wermut – 2 łyżki. l.sól – do smakumielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do sosu pokrój paprykę i szalotkę w paski.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę i cebulę, szczyptę soli. Smaż, aż papryka będzie miękka, 5 minut.

Krok 3

Dodać bazylię, ocet winny (sok z cytryny) i wermut, gotować kolejne 2-3 minuty. Na patelnię wlej tyle wody, aby przykryła paprykę do połowy. Odparuj płyn o połowę

Krok 4

Następnie zmiksuj sos w blenderze.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sos dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Z powodzeniem może zastąpić ketchup.

PRZYDATNE RADY

Przygotowuję sos – dużo na raz, przekładam do pojemników. Używam go jako dressingu do zup i sosów. Bardzo dobrze sprawdza się w przygotowaniu gulaszu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja