Sos bazyliowy
Svetiyasnova 19 marca 2016 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Wspaniały sos na bazie warzyw i ziół harmonijnie uzupełni każde danie!
Złożoność: łatwo Porcje: 1MikserPrażeniePustySos, dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘszalotka – 2 szt.papryka czerwona i żółta – 2 szt.świeża bazylia – 1 pęczekoliwa z oliwek – do smażeniabiały ocet winny (sok z cytryny) – 1,5 łyżki. l.wermut – 2 łyżki. l.sól – do smakumielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do sosu pokrój paprykę i szalotkę w paski.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę i cebulę, szczyptę soli. Smaż, aż papryka będzie miękka, 5 minut.
Krok 3
Dodać bazylię, ocet winny (sok z cytryny) i wermut, gotować kolejne 2-3 minuty. Na patelnię wlej tyle wody, aby przykryła paprykę do połowy. Odparuj płyn o połowę
Krok 4
Następnie zmiksuj sos w blenderze.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sos dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Z powodzeniem może zastąpić ketchup.
PRZYDATNE RADY
Przygotowuję sos – dużo na raz, przekładam do pojemników. Używam go jako dressingu do zup i sosów. Bardzo dobrze sprawdza się w przygotowaniu gulaszu.