Solony smalec z przyprawami

Solony smalec z przyprawami

gastronomia 27 listopada 20084,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział20Komentarz Do przepisu

Solony smalec z przyprawami to wspaniała przystawka na każdą okazję. Cienkie plasterki pikantnego smalcu, który dosłownie rozpływa się w ustach, można podawać z kromką czarnego chleba, z gotowanymi ziemniakami lub z talerzem gorącego barszczu – zawsze warto. Osobliwością solenia smalcu na sucho jest to, że powstały produkt stanie się gęstszy, dlatego staraj się wybierać kawałki z minimalną liczbą żyłek mięsnych. Przygotowanie pysznego smalcu z przyprawami w domu wcale nie jest trudne; najważniejsze jest uzbroić się w cierpliwość i dobrze posolić produkt.

Złożoność: łatwo Kalorie: 803,29 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 504 godz Używany: 2,72 g/89,12 g/1,04KolacjaPrzekąskaŚwięto mężczyzn / 23 lutegoNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 10 PORCJI10Porcje+ Smalec 1000 grSól 200 grCzosnek 4 ząbkiLiść laurowy 3 szt.Kminek 1 łyżeczkaSuszona bazylia 1 łyżeczkaMielony czarny pieprz 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Smalec dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym; nie powinna pozostać ani jedna kropla wilgoci. Smalec pokroić na 4-5 kawałków.

Krok 2

Obrane ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 4-6 kawałków. W osobnej misce wymieszaj kminek, bazylię, sól i mielony czarny pieprz. Zmiel liść laurowy na okruchy.

Krok 3

Za pomocą cienkiego, ostrego noża wykonaj małe, głębokie nakłucia w każdym kawałku smalcu ze wszystkich stron. Do każdego włóż po jednym kawałku czosnku, tak aby prawie całkowicie schował się w smalcu.

Krok 4

Każdy kawałek smalcu obtaczamy w słonej mieszance przypraw i dokładnie wecieramy w miąższ. Umieść smalec (skórą do dołu) w dużym pojemniku (plastikowym/szklanym) lub emaliowanej patelni. Pomiędzy kawałki dodaj okruchy laurowe.

Krok 5

Przykryj smalec czystą drewnianą lub plastikową deską i dociśnij wierzch. Przykryj pojemnik, w którym solisz smalec i włóż go do lodówki lub chłodni na co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie możesz cieszyć się gotowym produktem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Deskę, której używasz pomiędzy produktem a uciskiem podczas solenia, lepiej owinąć folią spożywczą lub zapakować w nową, jednorazową torebkę. Można go więc używać do zupełnie innych produktów – nie będzie absorbował nadmiaru zapachów.

PRZY OKAZJI

Aby dodać pikanterii solonemu smalcu z przyprawami, do mieszanki przypraw można dodać płatki ostrej papryki do smaku. Smak aromatycznej wędzonej papryki też nie zaszkodzi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja