Solone pomidory z bazylią
Do przepisu
Weź wielokolorowe pomidory koktajlowe – okaże się interesujące i piękne.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 120 godzKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 kg średnich pomidorków koktajlowych 1 średni pęczek zielonej bazylii 100 g solipo 2 łyżeczki. pieprz czarny i ziele angielskie 1 główka czosnku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zagotuj solankę z 1,5 litra wody, soli, czosnku i ziaren pieprzu – gotuj, aż sól całkowicie się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Krok 2
Blanszuj pomidory w bardzo słabo wrzącej, osolonej wodzie przez 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć. Grubo posiekaj czosnek.
Krok 3
Na dnie miski do marynowania połóż połowę bazylii i czosnku. Ułożyć pomidory i zalać je solanką. Posyp pozostałym czosnkiem i bazylią. Przykryj krążkiem lub talerzem i połóż na wierzchu ciężarek.
Krok 4
Przechowywać w temperaturze pokojowej przez 5 dni, następnie przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.