Solone grzyby mleczne z imbirem i cytryną
Yuna 27 sierpnia 2016 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sezon „cichego polowania” cieszy nas bogatą zdobyczą grzybów. Przygotowujemy pachnące i chrupiące grzyby mleczne, zachwycą nas zimą!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 48 godzBez obróbki cieplnejPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘgrzyby mleczne 1kgimbir 2 gczosnek 1 szt.cytryna 0,4 szt.liść porzeczki 1 szt.sól 1 łyżka. l.chili 1 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Grzyby mleczne oczyść, sok mleczny namocz w wodzie na 2-3 dni, zmieniając wodę rano i wieczorem. Następnie włóż do rondelka, dodaj sól do smaku, podciśniej i odstaw na 30-40 minut. W międzyczasie pokrój 2 cm kawałek imbiru i ząbek czosnku w plasterki. Wytnij 3 plasterki cytryny.
Krok 2
Grzyby mleczne włóż do słoika, posyp posiekanym imbirem i czosnkiem, na brzegach słoika ułóż plasterki cytryny, dodaj chili do smaku. Jest to ilość składników na słoik o masie 600-700 g.
Krok 3
Zamknij luźno słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 dni. Rozpocznie się proces fermentacji, dlatego lepiej postawić słoik na talerzu. Wstawiamy słoik do lodówki. Grzyby mleczne będą gotowe za miesiąc.
UWAGA DO GOSPODARKI
Na 1 kg grzybów zwykle pobiera się 1-1,5 łyżki. l. sól.