Solone grzyby mleczne
gastronomia 31 sierpnia 2009(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Solone grzyby mleczne przygotowane według tego przepisu okażą się chrupiące, aromatyczne i bardzo smaczne.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 21,29 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,13 g/0,55 g/1,76Solenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE5–6 ząbków czosnkuziarna pieprzu – 5-6 szt.gruba sól niejodowana – 3 łyżki. l.liść dębu – 2-3 szt.1 duży liść chrzanupęczek dojrzałego koperku z parasolkąliście wiśni – 3-4 szt.białe grzyby mleczne – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj grzyby, odetnij łodygi i bardzo zabrudzone miejsca, następnie dokładnie umyj kapelusze szczoteczką. Duże grzyby mleczne przekrój wzdłuż na pół. Małe grzyby zostaw w całości.
Krok 2
Grzyby włóż do emaliowanego wiaderka bez frytek, posyp garścią grubej soli niejodowanej i zalej zimną wodą. Grzyby namoczyć 2-3 dni, 3 razy dziennie zmieniając wodę (bez soli) – w przeciwnym razie zaczną kwaśnieć.
Krok 3
Obierz czosnek. Naczynie do marynowania wyłóż liśćmi chrzanu. Namoczone grzyby układamy na dnie, solimy każdą warstwę i posypujemy liśćmi, czosnkiem, koperkiem i pieprzem.
Krok 4
Na grzyby nałóż czystą gazę, połóż drewniany okrąg i mocno dociśnij (na przykład dobrze umyte duże kamienie). Przykryć gazą i zawiązać. Po kilku dniach możesz zacząć dodawać nowe porcje przetworzonych grzybów mlecznych. Jeśli solanki jest za dużo, odcedzić. Jeśli jest za mało, zwiększ ciśnienie. Grzyby „dolne” będą gotowe za 20-30 dni. Umieść je w wysterylizowanych słoikach i zamknij.