Solone grzyby

Solone grzyby

gastronomia 22 czerwca 20105.00(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Z tego przepisu można marynować wiele grzybów leśnych, ale szczególnie dobre będą grzyby mleczne i mleczko szafranowe. Jeśli jest taka możliwość, lepiej posolić każdy rodzaj grzybów osobno, szafranowe nakrętki będą gotowe po 2 tygodniach, a mleczne i inne po 1–1,5 miesiąca.

Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIchrzan – kilka liścigrzyby leśne (grzyby mleczne, grzyby szafranowe, woluszki, grzyby gorzkie, seruszki) – 5 kgsól gruboziarnista niejodowana – 150-200 gczosnek – 2 średnie główkiliście czarnej porzeczki – 300 gkoperek (kwiatostany, łodygi i liście) – 300 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj grzyby i oczyść je. Odetnij łodygi, pozostawiając 1 cm od kapelusza. Dokładnie wypłucz czapki. Grzyby, z wyjątkiem kapsli szafranowych, przed soleniem należy namoczyć, aby usunąć mleczny sok – zalać osoloną zimną wodą. Zmieniaj wodę co 10 godzin. Czas namaczania grzybów mlecznych białych i żółtych wynosi 24 godziny, pozostałych grzybów 2-3 dni.

Krok 2

Przygotowane grzyby włożyć zakrętką do dołu do pojemnika do marynowania, posypać solą i ułożyć z listkami i ząbkami czosnku. Liście powinny być na górze. Połóż na nich gotowaną płócienną serwetkę lub gazę złożoną w 2-3 warstwach, następnie drewniany lub polietylenowy okrąg i dociśnij go (waga nacisku wynosi około 10% masy grzybów).

Krok 3

Jeśli to konieczne, dodaj do grzybów 4% roztwór soli, aby górna warstwa nie wyschła.

Krok 4

Przechowuj grzyby w temperaturze 2–8 °C. Kapelusze szafranowe będą gotowe po 2 tygodniach, grzyby mleczne i inne po 1–1,5 miesiąca.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Kiedy kręciliśmy przepisy do tej książki, nie było jeszcze grzybów mlecznych ani zakrętek z mlekiem szafranowym. Ale urodził się borowik. Posoliliśmy je według tego przepisu, dodając dla pikanterii małą ostrą papryczkę – wyszło niesamowicie smacznie. Borowiki były gotowe po 12 dniach. Jeśli to możliwe, lepiej posolić każdy rodzaj grzybów osobno. Zakrętek do mleka szafranowego nie należy myć, wystarczy przetrzeć je serwetką i zdmuchnąć piasek. Przed marynowaniem upewnij się, że wśród grzybów nie ma robaków.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja