Solone cytryny z przyprawami do kuchni marokańskiej

Solone cytryny z przyprawami do kuchni marokańskiej

Olga Grezowa 22 kwietnia 2016 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzSolone cytryny z przyprawami do kuchni marokańskiej Do przepisu

Najczęściej solone cytryny wykorzystuje się w kuchni marokańskiej, zwłaszcza do przygotowania tradycyjnych taginów. Są bardzo proste przepisy, w których nie ma nic innego poza cytrynami i solą, ja jednak najbardziej lubię cytryny z dodatkiem różnych przypraw, zwłaszcza nasion kopru włoskiego. Będziesz potrzebował 1 dużego słoika z pokrywką. Miałem półtora litra.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 5 minutKonserwowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcytryny, tyle, ile zmieści się w słoiku, ciasno (ja użyłam 11 sztuk, ale specjalnie kupiłam te małe i o cienkiej skórce)około 600 g grubej soli morskiej1 łyżka. l. z posypką z nasion kolendry1 łyżka. l. nasiona kopru włoskiego1 łyżka. l. czarne ziarna pieprzu6-7 liści laurowych1 łyżka. l. suszony tymianek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cytryny dokładnie umyj, najlepiej gąbką. Idealnie, jeśli to możliwe, kupuj organiczne cytryny, których skórka na pewno nie została w żaden sposób poddana obróbce.

Krok 2

Na ręczniku ułóż nasiona kopru włoskiego, paprykę, kolendrę i cynamon, przekręć torebkę i kilka razy uderz wałkiem do ciasta, aby lekko ją rozdrobnić. Do głębokiej miski wsyp sól, dodaj do niej nasze przyprawy.

Krok 3

Do soli dodajemy suszony tymianek i posiekany liść laurowy. Mieszać.

Krok 4

Najpierw przekrój cytryny na pół, ale nie do końca, następnie obróć je o 90 stopni i jeszcze raz na pół, ale nie do końca. Dostaniesz takie „gniazda”

Krok 5

Do słoika wsyp niewielką warstwę soli smakowej. Następnie zanurzamy nasze cytryny w misce z solą, napełniamy je tą solą i zaczynamy bardzo mocno je dociskać i umieszczamy możliwie najściślej w słoiczku. Okresowo posyp solą. I tak dalej, aż do końca. Posyp trochę więcej soli na wierzchu. Bardzo ważne jest, aby je wycisnąć, aby w cytrynach w zasadzie nie pozostał miąższ. W przeciwnym razie za miesiąc skończysz z czymś, co brzydko pachnie i jest śluzowate. A sok z cytryny powinien pokryć całą powierzchnię. Jeśli z cytryn nie wycisnęło się go wystarczająco dużo, wyciśnij więcej ze świeżych cytryn.

Krok 6

Przykryć pokrywką, wstawić do lodówki i pozostawić na dwa tygodnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja