Solone cytryny

Solone cytryny

gastronomia 28 maja 2014 rSolone cytryny Do przepisu

Solone cytryny można śmiało nazwać „marokańskimi solonymi cytrynami”, ponieważ tak często wykorzystuje się je do przygotowania tradycyjnych taginów. To klasyczny przepis, który po opanowaniu i udoskonaleniu można unowocześnić według własnych upodobań, dodając przyprawy i zioła: cynamon, goździki czy nasiona kopru włoskiego.

Złożoność: łatwo Kalorie: 128,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 72 godz Używany: 7,20 g/0,80 g/24,00Kuchnia marokańskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJETyle cytryn, ile zmieści się w 2-litrowym słoiku Gruba, niejodowana sól morska Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Użyj tyle cytryn, ile zmieści się w dwulitrowym słoiku, i grubej, niejodowanej soli morskiej. Wszystkie cytryny dokładnie umyj pędzelkiem, aby usunąć wszelkie woskowe pozostałości. Następnie na każdej cytrynie wykonaj pionowe nacięcia, nie sięgające 1-1,5 cm do środka, nadziewaj je solą, zaciskając jak najściślej.

Krok 2

Włóż cytryny do słoika, dociśnij je do siebie i zamknij. Pozostaw na 3-4 dni – cytryny puszczą sok. Następnie napełnij cytryny mieszanką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i słonej wody w stosunku 1:1. Cytryny muszą być całkowicie przykryte. Zakręcić słoik i przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 tygodnie.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz dzisiaj ugotować tagine lub inne marokańskie danie, które wymaga tej przyprawy, wypróbuj trik: otrzyj skórkę z cytryn, starając się złapać jak najmniej białej części. Wlać do zimnej wody, dodać sól i sok z cytryny (w proporcji 2 czubate łyżki soli i 0,5 szklanki soku z cytryny na 1,5 szklanki wody i skórkę z 2 cytryn) i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. i ostudzić. Następnie spłucz i użyj zgodnie z zaleceniami. Smak nie będzie taki sam jak klasycznych solonych cytryn, ale podobny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja