Solone cytryny
gastronomia 28 maja 2014 r Do przepisu
Solone cytryny można śmiało nazwać „marokańskimi solonymi cytrynami”, ponieważ tak często wykorzystuje się je do przygotowania tradycyjnych taginów. To klasyczny przepis, który po opanowaniu i udoskonaleniu można unowocześnić według własnych upodobań, dodając przyprawy i zioła: cynamon, goździki czy nasiona kopru włoskiego.
Złożoność: łatwo Kalorie: 128,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 72 godz Używany: 7,20 g/0,80 g/24,00Kuchnia marokańskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJETyle cytryn, ile zmieści się w 2-litrowym słoiku Gruba, niejodowana sól morska Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Użyj tyle cytryn, ile zmieści się w dwulitrowym słoiku, i grubej, niejodowanej soli morskiej. Wszystkie cytryny dokładnie umyj pędzelkiem, aby usunąć wszelkie woskowe pozostałości. Następnie na każdej cytrynie wykonaj pionowe nacięcia, nie sięgające 1-1,5 cm do środka, nadziewaj je solą, zaciskając jak najściślej.
Krok 2
Włóż cytryny do słoika, dociśnij je do siebie i zamknij. Pozostaw na 3-4 dni – cytryny puszczą sok. Następnie napełnij cytryny mieszanką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i słonej wody w stosunku 1:1. Cytryny muszą być całkowicie przykryte. Zakręcić słoik i przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 tygodnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz dzisiaj ugotować tagine lub inne marokańskie danie, które wymaga tej przyprawy, wypróbuj trik: otrzyj skórkę z cytryn, starając się złapać jak najmniej białej części. Wlać do zimnej wody, dodać sól i sok z cytryny (w proporcji 2 czubate łyżki soli i 0,5 szklanki soku z cytryny na 1,5 szklanki wody i skórkę z 2 cytryn) i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. i ostudzić. Następnie spłucz i użyj zgodnie z zaleceniami. Smak nie będzie taki sam jak klasycznych solonych cytryn, ale podobny.