Solone bakłażany faszerowane warzywami
gastronomia 22 czerwca 20074,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 201,84 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 8,53 g/0,48 g/41,27Solenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJI5–6 bakłażanów0,5kg marchewki0,5 kg cebuli0,5 kg słodkiej paprykiczosnek – 1 główkazielenina selerapietruszkasól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany umyj, usuń łodygi i wykonaj głębokie nacięcie wzdłużne. Włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować 7 minut.
Krok 2
Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu, przykryć deską do krojenia i docisnąć do góry. Pozostaw na co najmniej 1 godzinę.
Krok 3
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, usuń nasiona z papryki i pokrój w paski. Obierz i posiekaj czosnek. Warzywa umieścić w misce.
Krok 4
Seler i natkę pietruszki umyć, osuszyć i grubo posiekać. Dodaj warzywa do warzyw, sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
Krok 5
W nacięcie bakłażana włóż farsz, dociskając farsz łyżką, aby ściślej przylegał. Umieść bakłażany w pojemniku do marynowania. * Mogą to być naczynia szklane, ceramiczne lub plastikowe.
Krok 6
Rozcieńczyć 2 łyżki w 1 litrze zimnej przegotowanej wody. l. sól. Zalej solanką bakłażany. Przykryj deską i dociśnij wierzch. Trzymaj w cieple przez około 2 tygodnie, a następnie umieść w chłodnym miejscu.