Solone arbuzy w słoikach
Julia Sinitsa 07 września 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Solone arbuzy w słoikach to doskonały preparat, który z pewnością zachwyci Cię zimą i będzie miłą niespodzianką dla gości na Nowy Rok. Im smaczniejszy jest świeży arbuz, tym smaczniejszy będzie posolony lub marynowany. Najważniejsze, że arbuz nie jest zbyt dojrzały. Spójność jest bardzo ważna. Arbuz powinien być jędrny i soczysty, bez luźnych plam. Idealny będzie zatem lekko niedojrzały, różowy arbuz. Podajemy proporcje na trzylitrowy słoik. Oczywiście są one dalekie od dokładności, ponieważ arbuzy są inne. Włóż do słoika tyle kawałków, ile zmieścisz. A co pozostanie, wykorzystaj to inaczej.
Złożoność: łatwo Kalorie: 1040,67 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 20,04 g/3,71 g/245,67Solenie, fermentacjaKonserwowaniePrzekąskaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaSos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ–1Część+Arbuz 1 sztukaWoda 1 lSól 2 łyżkiGranulowany cukier 3 łyżkiKwas cytrynowy 1 łyżeczkaCzosnek 5 ząbkówLiście porzeczki 6 szt.Słodki groszek 6 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj słoiki i wysterylizuj je w dogodny dla Ciebie sposób. Kuchenka mikrofalowa nie będzie działać w tym przypadku, ponieważ jest mało prawdopodobne, aby zmieścił się w niej trzylitrowy słoik. Duże słoiki najlepiej sterylizować w piekarniku. Zagotuj pokrywki.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 2
Arbuza umyj sodą, dobrze pocierając pędzelkiem lub metalową gąbką. Osusz ręcznikiem. Arbuza przekrój wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół wzdłuż, czyli na ćwiartki.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 3
Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek na plastry o grubości 2-3 cm, następnie każdą kromkę pokroić na 2-3 trójkąty. Otrzymasz wygodne kawałki do umieszczenia w słoiku.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 4
Pytanie: Czy muszę odciąć skórkę? Jeśli chcesz, aby szorstkie zielone skórki zajmowały jedną trzecią miejsca w słoiku, możesz je oczywiście zostawić. Jednak o wiele bardziej racjonalne byłoby je odciąć, pozostawiając maksymalnie centymetr białej części na plasterkach arbuza. Te skórki będą pyszne także posolone.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 5
Do słoika włóż liście porzeczki lub mięty. Lekko rozdrobnić w moździerzu groszek ziela angielskiego. Obierz ząbki czosnku i grubo je posiekaj. Wszystkie przyprawy również umieszczamy na dnie słoika.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 6
Plasterki arbuza włóż do słoika. Staraj się upakować dość ciasno, ale nie dociskaj zbyt mocno – tak, aby zmieściło się więcej kawałków, a miazga nie uległa zmiażdżeniu. Ułóż tyle plasterków, ile się zmieści.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 7
Zagotuj 1,5 litra wody i zalej wrzącą wodą kawałki arbuza znajdujące się w słoiku aż do samej góry – tyle, ile zmieści się w środku. Przykryj pokrywkami i pozostaw na pół godziny. Zobaczysz, że plastry arbuza lekko się osiadają. Odcedź całą wodę ze słoika do rondla przez czystą gazę.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 8
Do wody odsączonej ze słoika dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy. Zagotuj solankę i natychmiast polej nią plastry arbuza w słoiku. Jeśli solanki nie ma wystarczającej ilości, dodaj wrzącą wodę.
Solone arbuzy w słoikach ()
Krok 9
Zwiń słoiki z pokrywkami, odwróć je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Trzymaj słoiki w chłodnym miejscu. Solone w ten sposób arbuzy można przechowywać przez całą zimę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dostosuj ilość cukru w zależności od słodkości samego arbuza. Jeśli nie jest wystarczająco słodkie, można dodać więcej cukru. Dla lepszej konserwacji potrzebny jest kwas cytrynowy. Działa jako środek konserwujący.
PRZY OKAZJI
Do słoika solonego arbuza można dodać dowolne przyprawy: ostrą paprykę, liście chrzanu i wiśni, parasolki koperkowe, nasiona gorczycy – co kto lubi dodać do zalewy do ogórków. Ale wtedy nie zamykaj słoików hermetycznie, ale po prostu zamknij je nylonowymi pokrywkami. Jest mało prawdopodobne, aby przetrwały do zimy, ale solone arbuzy będą gotowe za 7–10 dni.