Solone arbuzy
Konstanca 05 sierpnia 2020 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Prosta i smaczna przekąska na co dzień i od święta. Potrzebujemy tylko samego arbuza, wody, soli, cukru i odrobiny czasu. Solone arbuzy są bardzo smaczne. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami i ziemniakami.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 120 godzBez obróbki cieplnejPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIarbuzy 1 szt.solanka:woda 1 lcukier 2 łyżki.sól 2 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Arbuza pokroić na małe kawałki wraz ze skórką. Jeśli środek arbuza jest przejrzały, wytnij go i nie używaj.
Krok 2
Umieść kawałki arbuza na patelni o odpowiedniej wielkości.
Krok 3
Przygotuj solankę z zimnej wody, soli i cukru łącząc i mieszając składniki. Przygotować solankę w 1-litrowych porcjach. Zalać tak, aby wszystkie arbuzy były przykryte.
Krok 4
Wlać solankę do arbuzów w rondlu.
Krok 5
Połóż trochę ciężaru na górze. Przystosowałem talerz, który topię w solance. Solankę wlewam do talerza i służy jako odważnik. Na górze możesz umieścić butelkę z wodą. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 dzień, następnie wyjmij w chłodne miejsce. Czas solenia arbuzów będzie zależał od temperatury pokojowej i wielkości kawałków, około 3–5 dni. Małe kawałki szybciej się zasolą pod wpływem ciepła.
Krok 6
Skórka gotowych solonych arbuzów powinna być solona i stać się przezroczysta. Na zdjęciu solone arbuzy na spodeczku (pozostałość po marynowaniu pierwszej partii). A arbuzy w misce nie są jeszcze solone; wytrzymują tylko jeden dzień. Widoczna jest różnica w kolorze.
Krok 7
Pomóż sobie na pyszną przekąskę! Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli lubisz pikantne dania, do zalewy możesz dodać papryczki chilli.
PRZYDATNE RADY
Jeśli przy zakupie natkniesz się na arbuzy niezbyt wysokiej jakości – niedojrzałe lub przejrzałe, śmiało możesz wykorzystać je do przygotowania przekąski.