Solona mini dynia, bakłażany i cukinia

Solona mini dynia, bakłażany i cukinia

gastronomia 22 czerwca 20074.00(3)Dodaj do ulubionychUdział1399.jpg1399.jpg1399.jpg1399.jpg Do przepisu

Solona mini dynia, bakłażan i cukinia mogą przyjemnie urozmaicić tradycyjny rodzinny zestaw dań. Te wspaniałe warzywa są pyszne do spożycia w czystej postaci lub jako dodatek do mięsa, drobiu i ryb. Cóż, jeśli mówimy o świątecznym stole, to taka przystawka jak solona mini dynia, bakłażan i cukinia z pewnością wywoła prawdziwą sensację! Na Ciebie i Twoich gości czeka niezapomniane przeżycie kulinarne: seler, kolendra, czosnek przemienią zwykłe warzywa w jasne danie o wieloaspektowym, niepowtarzalnym smaku.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 1237,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSolenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmini dynia, bakłażan i cukinia – 5 kgwoda pitna – 3 lgroszek czarny i ziele angielskie – 4–8 szt.sól gruboziarnista – 200 gczosnek – 1 główkaseler naciowy – 150 gkolendra – 4 gałązkiliść laurowy – 5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj mini dynię, bakłażany i cukinię do marynowania. Przede wszystkim umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Bakłażany i cukinię pokroić w bardzo duże plasterki.

Krok 2

W dużym rondlu zagotuj wodę pitną. Dodać 150 g soli oraz groszek czarny i ziele angielskie. Zamieszać. Sól powinna całkowicie rozpuścić się w wodzie.

Krok 3

Umieść mini dynię, bakłażany i cukinię w rondlu z solanką. Blanszuj przez 2-3 minuty. Umieścić na dużym sicie lub durszlaku. Pozwól wodzie spłynąć.

Krok 4

Obierz czosnek i umieść go w małej misce. Dodać 50 g soli i zmiksować wszystko na pastę. W każdym warzywie zrób małe nacięcie i włóż do środka 1 łyżeczkę. mieszanka czosnku.

Krok 5

Umyj i osusz seler i kolendrę. Rozłóż liście laurowe i zieleninę selera na dnie dużej emaliowanej patelni do solenia. Następnie szczelnie zapakuj warzywa i zalej je solanką. Na wierzchu posyp kolendrą.

Krok 6

Mini dynię, bakłażany i cukinię przykryj talerzem w zalewie solnej i połóż na wierzchu ciężarek. Warzywa przechowuj przez tydzień w temperaturze pokojowej, następnie włóż je do słoików, zamknij i włóż do lodówki do przechowywania.

PRZYDATNE RADY

Podobny preparat można przygotować tylko z dyni: zestaw ziół i przypraw do nich (kolendra, seler, czosnek, liść laurowy i pieprz) można pozostawić bez zmian.

PRZY OKAZJI

Jeżeli oprócz mini-squasha udało Wam się kupić jeszcze bardzo małe bakłażany i cukinię, to nie siekajcie ich, tylko blanszujcie, a potem marynujcie w całości: będzie piękniej i smaczniej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja