Solona flądra z oliwkami
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkwas cytrynowy(2 puszki po 800 g każda)2 szczypty ostrej papryki100 gramów soli1 kg dużej flądry czarnomorskiej25 ml oleju roślinnego200 g oliwek10 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Flądrę myjemy, robimy nacięcie wzdłuż grzbietu, mięso oddzielamy od kości. Następnie usuń skórę za pomocą zrogowaciałych płytek. Filet osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w drobne paski, natrzeć mieszanką soli, cukru, kwasku cytrynowego i pieprzu, pozostawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie włóż do pojemnika do peklowania na zmianę z oliwkami, polej olejem roślinnym i przykryj drewnianym kołem z ciężarkiem, odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień. Pod koniec solenia ostrożnie odcedź płyn, włóż rybę i oliwki do słoików i ponownie napełnij je powstałą solanką. Zamknąć plastikowymi nakrętkami i przechowywać w lodówce.