Solona czerwona ryba
Swietłana Bałajewa 06 listopada 20134,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 109,09 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 19,30 g/2,13 g/2,93PustyWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg czerwonej ryby (należy wziąć pod uwagę wagę filetu)3 łyżki. l. sól1 łyżka. l. Saharacytryna, zioła, olej roślinny do podaniaczarne ziarna pieprzuziele angielskieliść laurowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rybę oczyścić z łusek (opcjonalnie), usunąć duże ości i pokroić na kawałki o grubości nie większej niż 0,5 cm. Posypać solą i cukrem, nadmiar otrząsnąć. Przygotowaną rybę przełożyć do czystych słoików, układając ryby na przemian przypraw. Przykryj słoiki pokrywkami i natychmiast włóż je do lodówki. Jeśli ryba była w zamrażarce przez 5-7 dni lub dłużej, można ją zjeść soloną po 12-15 godzinach, ale swój maksymalny smak osiągnie na wierzchu. Drugi dzień. Można w ten sposób solić różowego łososia, łososia kumpelskiego, łososia, pstrąga (do łososia i pstrąga lepiej dodać 1/3 soli mniej). Podawać z cytryną, ziołami i warzywami olej