Solona czarnuszka – metoda na zimno

Solona czarnuszka – metoda na zimno

Ekaterina Reshetnik 01 sierpnia 20155,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 26,23 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 72 godz Używany: 3,61 g/0,68 g/1,62Bez obróbki cieplnejSolenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaPustySKŁADNIKI NA 5 PORCJIczarnuszka – 1 kgsól – 50 gparasole koperkowe – 3 szt.chrzan – 1 liśćczosnek – 3 ząbkiziarna pieprzu – 8 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przed soleniem czarnuszkę należy namoczyć przez 2-3 dni, okresowo zmieniając wodę. W ten sposób wyjdzie z nich gorycz.

Krok 2

Połóż liść chrzanu na dnie czystego szklanego słoika, dodaj sól, a następnie ułóż grzyby (nakrętkami do dołu). Każdą warstwę posypać solą, a pomiędzy warstwami umieścić koperek, pieprz, czosnek lub chrzan.

Krok 3

Ułożone grzyby przykrywamy czystą ściereczką, dociskamy niewielkim ciężarkiem (lub dociskamy przekładkę pomiędzy grzybami a pokrywką słoika) i wstawiamy do lodówki. Po kilku dniach grzyby powinny opaść i dać sok. Jeśli solanka nie pokrywa grzybów, zwiększ obciążenie lub dodaj roztwór soli w ilości 20 g soli na 1 litr wody. Po 40 dniach grzyby są gotowe.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja