Solanka z grzybami na zimę
Elena Iwanowa 22 stycznia 2024 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wszystkim miłośnikom tego wspaniałego dania polecamy zrobienie na zimę hodgepodge z grzybami, bo później, w chłodniejsze pory roku, miło będzie otworzyć słoik i zjeść wszystko na raz i z wielką przyjemnością. Co ciekawe, ten domowy preparat możesz wykorzystać zarówno jako danie główne, jak i przekąskę (zależy to tylko od Twoich upodobań). Przepis na solankę jest prosty i jednoznaczny: zawiera grzyby, kapustę, cebulę i marchewkę. Cóż, jeśli opcja wegetariańska wydaje Ci się zbyt „poprawna”, przed jedzeniem dodaj do niej posiekane gotowane mięso (kurczak) lub nawet dobry gulasz.
Złożoność: przeciętny Porcje: 24 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 24 PORCJIkapusta biała – 3 kgmarchewka – 1 kgcebula – 1 kggrzyby (dowolne: grzyby leśne, pieczarki, boczniaki) – 3 kgolej roślinny – 500 mlcukier – 1 łyżka.sól – 2 łyżki. l.esencja octowa (70%) – 2,5 łyżki. l.liść laurowy – 10 sztpieprz czarny – 15 szt Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz grzyby na solankę, pokrój na kawałki, ale ich nie rozgniataj. Zagotować w osolonej wodzie (gdy woda się zagotuje, dodać grzyby i gotować 5-7 minut). Umieść na durszlaku i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 2
Przygotuj warzywa na mieszankę. Usuń zewnętrzne liście z kapusty i przekrój główki na połówki. Usuń łodygi. Rozdrobnić kapustę. Zmiel solą i pozostaw na 5 minut.
Krok 3
Cebulę obieramy i siekamy według uznania.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 7 minut, aż uzyska złoty kolor.
Krok 5
Marchewkę na hodgepodge obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Na patelnię dodajemy cebulę i mieszamy.
Krok 6
Smażymy wszystko razem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przygotowane warzywa i grzyby włóż do dużego kotła. Dodaj cukier (tutaj do smaku trochę mniej, trochę więcej), pozostały olej roślinny, liść laurowy, ziarna pieprzu.
Krok 7
Gotuj mieszankę przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać esencję octową i dobrze wymieszać. Gorącą mieszankę włóż do gorących, wysterylizowanych słoików i zamknij klucz. Odwróć się i owiń ciepłym kocem. Całkowicie ostudź.
PRZYDATNE RADY
Do mieszanki z grzybami możesz dodać drobno posiekane pomidory, przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy: dzięki temu smak potrawy będzie bardziej wyrazisty i bogaty.
PRZY OKAZJI
Solanka z grzybami w słoikach jest doskonale przechowywana w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, więc trzymanie jej w lodówce, zajmując dodatkową przestrzeń, absolutnie nie jest tego warte.