Solanka z borowikami
Yuna 15 września 2016 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Solanka z grzybami to jeden z moich ulubionych przetworów! To pyszna przystawka, wspaniały dodatek do wieprzowiny lub cielęciny, a jeśli włożymy zawartość słoika do bulionu z ziemniakami, otrzymamy obfity kapuśniak z grzybami!
Złożoność: łatwo Porcje: 1PustyPrzekąskaSałatkaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘborowiki 600 gkapusta 1 kgcebula 500 grpomidory 500 grmarchewka 500 gsól 2 łyżki.cukier 2 łyżki.ocet stołowy 3 łyżki.pieprz czarny 5 szt.chili 1 szt.liść laurowy 3 szt.olej roślinny 0,5 szklanki(-ów)woda 1 szklanka(i) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zetrzyj marchewki i pokrój cebulę na półpierścienie. Smażymy na oleju aż do zmiany koloru.
Krok 2
Kapustę pokroić w paski, a pomidory w plasterki. Ugotowane grzyby pokroić na kawałki. W rondlu wymieszaj kapustę, pomidory, podsmażoną cebulę i marchewkę oraz grzyby. Dodać sól, cukier, przyprawy, wodę. Dusić przez 30 minut. 5 minut przed gotowością dodaj ocet.
Krok 3
Ułożyć w wysterylizowanych słoikach, przykryć pokrywką, zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz wziąć dowolne grzyby, nawet pieczarki, ale grzyby leśne są lepsze, są bardziej pachnące.