Sól smakowa
Dmitrij Żurawlew 22 listopada 2015 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sól suszoną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka miesięcy. Zawsze będziesz mieć pod ręką idealną przyprawę do ryb lub owoców morza, sałatek warzywnych, a nawet niektórych owoców – na przykład ta sól będzie dobrze komponować się z arbuzem. Przy okazji, oprócz skórki, do soli można dodać także inne składniki aromatyczne, takie jak starty imbir, rozmaryn czy liście mięty.
Złożoność: łatwo Porcje: 1PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 średnie pomarańcze1 szklanka grubej soli morskiej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na drobnej tarce usuń skórkę z pomarańczy i dokładnie utrzyj w moździerzu razem z grubą solą morską.
Krok 2
Mieszankę układamy w jednej warstwie na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na kilka godzin do wyschnięcia, pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Utrzymuj temperaturę na jak najniższym poziomie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli się spieszysz, możesz skorzystać z kuchenki mikrofalowej: wystarczy 30-40 sekund w trybie mikrofalowym.