Sól smakowa
gastronomia 22 listopada 2015 r Do przepisu
Sól wydaje się powoli wychodzić z łask i nie jest już postrzegana wyłącznie jako „biała trucizna”. Istnieją jednak różne sole. Ten, który został oczyszczony ze wszelkich zanieczyszczeń, wybielony i wykastrowany, tak naprawdę nie przynosi żadnego pożytku. I smak też. A zupełnie inną sprawą jest gruboziarnista sól morska. Wystarczy jego niewielka ilość, a znacząco poprawia jakość jedzenia. Zwłaszcza jeśli trochę to skomplikujesz.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 2-3 dni przed podaniem400 g wysokiej jakości grubej soli morskiej 100 g aromatu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Składniki aromatyzujące umieścić w moździerzu. Jeśli używasz świeżego imbiru, chili i trawy cytrynowej, pokrój je na duże kawałki i najpierw wysusz w piekarniku, w przeciwnym razie dodadzą zbyt dużo wilgoci do mieszanki soli.
Krok 2
Jeśli chcesz przygotować więcej soli smakowej, niż można użyć na raz, rozgrzej piekarnik do najniższej możliwej temperatury, od razu po przyprawieniu wyłóż sól na blachę, włóż do piekarnika i pozostaw na noc. Następnie sól można przechowywać w szczelnym pojemniku przez okres do 1 miesiąca.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jako aromat soli można użyć (oddzielnie lub w połączeniu): oregano, kminku i chili, lawendy, rozmarynu i tymianku, nasion kopru włoskiego, skórki cytryny i nasion wanilii, bazylii, pietruszki i czosnku, kurkumy i garam masala, skórki cytryny , trawa cytrynowa, chili i świeży imbir, pieprz syczuański, chili i świeży imbir
PRZY OKAZJI
Rozdrobnione składniki należy dodawać do soli stopniowo, w trzech dodatkach, po każdym dokładnie mieszając. Można go przechowywać otwarte przez 2-3 dni, wchłaniając aromaty smaków.