Sól pikantna do mięsa
Do przepisu
Z tą solą świetnie jest upiec np. łopatkę jagnięcą: najpierw nacieramy łopatkę ok. 2 łyżkami. l. sól, posyp oliwą lub ghee i masuj mięso, aby sól lepiej się wchłonęła. Zawiń w folię i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Następnie ponownie posmaruj olejem i piecz w temperaturze 160°C przez około 1 godzinę. Podawaj z tą samą solą.
Złożoność: łatwo Porcje: 250 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 48 godzPrażeniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 250 PORCJI200 g średniej soli morskiej 2 łyżki. l. nasiona kminku 1 łyżka. l. nasiona kolendry 3 łyżki. l. papryka słodka mielona ostra papryka czerwona płatki (młynek) Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść nasiona kminku i kolendry na suchej patelni na średnim ogniu i opiekaj, potrząsając patelnią, aż nasiona zaczną pachnieć, około 2 minut. Nasiona włóż do moździerza i zmiel – ale nie za mocno.
Krok 2
Sól wymieszać z papryką i masą z zaprawy, doprawić do smaku ostrą papryką mieloną. Pozwól parzyć przez 1-2 dni. Przechowywać w szczelnym pojemniku.