Sól azjatycka
Do przepisu
Sól ta świetnie nadaje się do solenia ryb, na przykład łososia: weź 2 kawałki filetu z łososia ze skórą. Na każde 500 g potrzebne będzie 1,5 łyżki. l. ta sól i 1 łyżeczka. brązowy cukier. Filet obtocz w soli ze wszystkich stron, ułóż kawałki jeden na drugim, skórą na zewnątrz, zawiń w folię, przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, następnie włóż do lodówki na 12 godzin.
Złożoność: łatwo Porcje: 250 Gotowanie: 10 minutMikserBez obróbki cieplnejSuszenie, suszeniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 250 PORCJI200 g średniej wielkości soli morskiej 2 łodygi trawy cytrynowej 5–6 liści limonki kaffir 1 łyżeczka. imbir w proszku ostra papryka czerwona płatki (młynek) Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pokrój dolne łodygi trawy cytrynowej o długości 8–9 cm w koła i susz wraz z liśćmi w suchym, ciepłym miejscu przez 3–4 dni. Następnie zmielić w młynku do kawy lub blenderze na proszek.
Krok 2
Powstały proszek wymieszać z solą, doprawić do smaku ostrą papryką z młyna. Pozwól parzyć przez 1-2 dni. Przechowywać w szczelnym pojemniku.