Sokowne Tajemnice: Odkryj Świat Pomidorów we Własnym Soku

Pomidory we własnym soku

Pomidory we własnym soku Do przepisu

Pomidory we własnym soku wydają się być bardzo prostym przygotowaniem na zimę. Jednak wiele osób ją uwielbia i robi ją regularnie w sezonie pomidorowym. Jak gotować pomidory we własnym soku? Na pewno znamy odpowiedź na to pytanie i dzielimy się z Wami świetnym przepisem! Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani umiejętności, a zestaw składników jest elementarny: potrzebujesz tylko pomidorów i najtańszych przypraw. O tak! Potrzebujesz także litrowych słoików, które oczywiście należy dokładnie wysterylizować. Otóż, aby preparat był szczególnie delikatny, obieramy pomidory i w zasadzie nie używamy octu. Smak potrawy jest naturalny i bardzo delikatny.

Złożoność: łatwo Kalorie: 308,55 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minut Używany: 11,67 g/2,08 g/63,46PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIPomidory 1 kgSeler 1 sztukaKoperek 5 oddziałówPietruszka 5 oddziałówSól 1 łyżka.Cukier 1 łyżka.Czarne ziarna pieprzu 6 szt.Sos tabasco do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj pomidory. Umyj je i osusz papierowymi ręcznikami. Za pomocą bardzo ostrego noża lekko natnij każdy owoc w kształcie krzyża od dołu. Wystarczy przeciąć skórę, a nie miąższ!

Krok 2

W szerokim rondlu zagotuj wodę. Zanurz w nim przygotowane pomidory i trzymaj na ogniu przez około minutę. Następnie łyżką cedzakową przenieś owoce na durszlak.

Krok 3

Kilka razy przepłucz pomidory lodowatą wodą. Przecięta skóra zacznie się zwijać, co ułatwi jej usunięcie. Ostrożnie usuń skórkę ze wszystkich pomidorów.

Krok 4

Sterylizuj słoiki i pokrywki. Jedną z najprostszych i najbardziej sprawdzonych metod jest metoda na parę. Na garnku z wrzącą wodą umieść sito lub specjalną pokrywkę z okrągłym otworem pośrodku. Sterylizować słoiki 500 ml przez kilka minut, litrowe przez 15 minut. W tym samym czasie zagotuj pokrywki (2-3 minuty każda).

Krok 5

500 g obranych pomidorów przekrój na połówki. W razie potrzeby usuń nasiona łyżeczką: bez nich pomidory we własnym soku będą wyglądać znacznie bardziej efektownie. Przełóż połówki pomidorów do przygotowanych słoików.

Krok 6

Pozostałe pomidory pokroić w drobną kostkę. Pokrojone pomidory włóż do rondla o grubym dnie i postaw na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.

Krok 7

Umyj warzywa i dobrze je wysusz, a następnie posiekaj bardzo drobno. Ważny! W przypadku pomidorów we własnym soku świeże zioła są przyprawą, a nie częścią potrawy. Koperek i pietruszkę posiekać bardzo drobno, usuwając twarde łodyżki.

Krok 8

Umyj łodygę selera. Następnie użyj obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża, aby odciąć twarde włókna (jeśli występują). Przygotowaną łodygę pokroić w możliwie małą kostkę.

Krok 9

Na patelnię z miąższem pomidorowym dodaj przygotowane warzywa i seler, sól, cukier, ziarna pieprzu i sos Tabasco. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż seler będzie miękki.

Krok 10

Powstały pikantny sok pomidorowy przetrzyj przez sito. Jeśli to nie wystarczy, dodaj trochę wody pitnej i zamieszaj. Sok z powrotem przelej na patelnię i ponownie zagotuj na średnim ogniu.

Krok 11

Wrzącym sokiem pomidorowym zalej pomidory w słoiku. Idealnie byłoby, gdyby owoce były całkowicie zalane własnym sokiem: dzięki temu preparat będzie lepiej przechowywany.

Krok 12

Pasteryzuj pomidory w słoikach. Aby to zrobić, przykryj je pokrywkami i umieść w dużym rondlu z ledwo wyczuwalnym wrzącą wodą. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości słoika. Po ponownym zagotowaniu wody pasteryzować przez 10 minut.

Krok 13

Ostrożnie wyjmij puszki pomidorów z patelni. Zapieczętuj i odwróć na podwójnie złożony ręcznik. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Staraj się wybierać pomidory nie tylko tej samej odmiany, ale także tej samej wielkości, a nawet stopnia dojrzałości. W przeciwnym razie niektóre owoce będą twardsze, inne bardziej miękkie, co nie będzie miało najlepszego wpływu na doznania kulinarne podczas degustacji.

PRZY OKAZJI

Jeśli odpowiednio przygotujesz słoiki z pomidorami we własnym soku, a następnie je pasteryzujesz, przekąska będzie dobrze przechowywana. W razie potrzeby do soku można dodać oliwę z oliwek: doda to ciekawych nut do smaku potrawy.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
ArtData Konferencja