Do przepisu
Nie spiesz się, aby zamrozić czarne porzeczki pozostałe po jedzeniu na zimę. Przygotuj lepszy sok owocowy. Pikantny sok z czarnej porzeczki ugasi pragnienie w czasie upału i poprawi humor.
Złożoność: łatwo Kalorie: 31,08 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 0,26 g/0,10 g/6,84SokowirówkaGotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaMorse’aDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyPiknikSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJE1 kg czarnych porzeczek5–6 gałązek melisy1 pączek goździka200 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj jagody, oddziel je od gałązek i opłucz. Nad miską umieść sito, włóż do niego jagody i rozgnieć drewnianym tłuczkiem, ostrożnie oddzielając sok od miąższu. Można w tym celu także wykorzystać sokowirówkę.
Krok 2
Miąższ włożyć do rondla, zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
Krok 3
Dodać goździki i melisę, gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do zaparzenia na 1 godzinę.
Krok 4
Bulion odcedzić, dodać wyciśnięty sok i cukier. Odstawić napój owocowy do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.