Sok jabłkowy w domu
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przygotuj w domu sok jabłkowy, rozlej go do słoików, zwiń, a wtedy w chłodne pory roku będziesz mieć zawsze pod ręką smaczny i zdrowy napój. Jakich odmian najlepiej używać? Najlepiej na słodko, gdyż celowo nie dodajemy cukru do soku. Idealnie byłoby zrobić sok z sezonowych, są one bardziej aromatyczne. Jeśli masz bogate zbiory jabłek na swojej daczy, oczywiście, zabierz je! Proces wytwarzania soku jest dość prosty i niezbyt długi. Ale zdecydowanie należy zwrócić uwagę na dokładną sterylizację puszek i pokrywek, ponieważ od tego bezpośrednio zależy bezpieczeństwo napoju i jego jakość.
Złożoność: łatwo Kalorie: 282,00 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,40 g/2,40 g/58,80PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIjabłka – 3 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przed rozpoczęciem samego procesu przygotuj słoiki i pokrywki na sok. Należy je dokładnie umyć i wysterylizować w dogodny dla Ciebie sposób (gorącą parą, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej).
Krok 2
Przygotowane słoiki odwrócić do góry dnem na czysty ręcznik. Umieść wysterylizowane pokrywki na drugiej. Przykryj czystą gazą i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Krok 3
Dokładnie umyj jabłka. Następnie pokrój każdą na ćwiartki i usuń gniazda nasienne oraz nasiona. Wyciśnij sok z jabłek, najlepiej za pomocą sokowirówki.
Krok 4
Świeżo wyciśnięty sok jabłkowy przelać do rondla przez złożoną podwójnie gazę. Podpalić i podgrzać do temperatury 75–80°C. Ostrożnie przecedź przez grubą szmatkę.
Krok 5
Doprowadź sok jabłkowy ponownie do wrzenia. Gotuj około trzech minut i od razu przelej do wcześniej przygotowanych słoików. Uszczelnij i pozostaw do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz zrobić słodki sok, dodaj cukier przed gotowaniem (na określoną liczbę jabłek będziesz potrzebować 900 g cukru). Można jednak po prostu ściśle przestrzegać wymagań przepisu i posłodzić napój bezpośrednio w szklance.
PRZY OKAZJI
Sok jabłkowy zwykle okazuje się dość skoncentrowany i gęsty, dlatego przed wypiciem należy go lekko rozcieńczyć dobrą wodą pitną.