Sok dyniowy na zimę, jak go przygotować w domu i jak wybrać dynię
Olga Zacharowa 17 października 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sok dyniowy to smaczny i zdrowy napój. I całkiem możliwe jest przygotowanie go na zimę. Kiedy jesienią spróbujesz pokochać ten sok, nadszedł czas, aby wziąć kilka słoików do wykorzystania w przyszłości. Nie jest to takie trudne, jeśli postępujesz zgodnie z naszymi instrukcjami.
O czym porozmawiamy w artykule:Przygotowanie miąższu dyni do konserwowania soku na zimę Metody mielenia przygotowanego miąższu dyni Przy użyciu ręcznej maszynki do mięsa lub tarki Używanie sokowirówki elektrycznej Czy trzeba sterylizować sok dyniowy na zimę? Przepisy na sok dyniowy na zimęDomowy sok dyniowy z suszonymi morelami i marchewkąDomowy sok dyniowy z jabłkamiDomowa dynia sok z pomarańczami<
Sok dyniowy na zimę zaczyna się od wyboru głównego składnika. Wynik końcowy zależy od jakości surowców. Sok najbardziej lubimy robić z dyni piżmowej, ale używamy też małych dyni piżmowych, mini dyni i klasycznych o wadze 2-3 kg. Aby wybrać odpowiednią dynię, wykonaj następujące kroki:
- Obierz część dyni i usuń nasiona. Nie wyrzucaj skórek, ale wykorzystaj je do przygotowania pysznych potraw. Nadal będziesz potrzebować nasion: są takie przyjemne do jedzenia.
- Odetnij mały plasterek ze środka dyni i spróbuj. Jeśli wyczuwalny jest cukier, a kawałek wygląda soczysto, użyj tej konkretnej dyni do przygotowania soku na zimę.
Przydatne rady
Jeśli używasz dyni z własnego ogrodu, nie wlewaj od razu soku „z ogrodu” do słoika. Po zbiorze dynię należy wyjąć na 5-7 dni w chłodne i suche miejsce. Następnie przetwórz swoje zbiory, aby uzyskać smaczny i zdrowy sok dyniowy na zimę.
Przygotowanie miąższu dyni do konserwowania soku na zimę
1. Dynię pokroić wzdłuż na 4-6 kawałków (na całej długości).
Liczba kawałków zależy oczywiście od wielkości dyni.
2. Za pomocą łyżki zeskrob włókna zawierające nasiona.
Nie wyrzucaj nasion, możesz je usmażyć samodzielnie
3. Przepuścić włókna przez metalowe sito. Otrzymasz słodkie puree z dyni.
Użyj łyżki lub nawet dna chochli
4. Obierz przygotowaną dynię ze skórki. Odetnij zielonkawy obszar obok, jeśli taki istnieje.
W zależności od odmiany dyni odetnij 1-4 cm miąższu.
Opłucz przygotowane plastry i umieść je na durszlaku.
Dynia jest gotowa na sok dyniowy
Następnie, aby przygotować sok dyniowy na zimę, możesz użyć:
- ręczna obróbka miąższu za pomocą maszynki do mięsa lub tarki
- zmiel dynię w sokowirówce
Każda metoda ma swoje własne cechy technologiczne. Porozmawiamy o nich poniżej.
Metody mielenia przygotowanego miąższu dyniowego
WAŻNY! Przygotowując soki warzywne i owocowe, w tym dyniowe, staraj się minimalizować kontakt miąższu z metalem, ponieważ niszczy to witaminę C i inne korzystne substancje. Niebezpieczne są metale nieobojętne, na przykład aluminium, z którego wykonano stare „babcine” maszynki do mielenia i tarki do mięsa. Metal ten aktywnie reaguje zarówno z kwasami, jak i zasadami, w związku z czym oddziałuje z kwasem askorbinowym. Zwykła stal również oddziałuje z kwasami, ale stal nierdzewna jest znacznie bardziej obojętna i nie podlega wpływom zewnętrznym. Według producentów powłoki nowoczesnych sokowirówek i blenderów są wykonane z uwzględnieniem tej wiedzy, a zatem są nieszkodliwe dla witamin.
Używając ręcznej maszynki do mielenia mięsa lub tarki
Na 1 kg miąższu dyni potrzeba: 1,2-1,3 litra wody pitnej i 250 g cukru.
1. Przygotuj syrop cukrowy.
W razie potrzeby do syropu dodaj odrobinę wanilii lub cukru waniliowego
2. Przełóż przygotowane kawałki dyni przez maszynę do mięsa.
Jeśli nie masz ręcznej maszynki do mielenia mięsa, możesz zetrzeć dynię na tarce
3. Dodać przygotowany puree z błonnika i wyciśnięty sok.
Dodatek ten nada przyszłemu napojowi rozpoznawalny słodki smak dyni.
4. Powstałą masę natychmiast zalać gorącym syropem cukrowym i postawić rondelek na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia.
Przygotuj sok w emaliowanym naczyniu
5. Zdjąć rondelek z ognia, ostudzić zawartość pojemnika do temperatury pokojowej i przecedzić przez gazę lub najdrobniejsze sito. Sok dyniowy jest gotowy do przechowania na zimę.
Korzystanie z elektrycznej sokowirówki
Na 1 kg miazgi dyniowej potrzeba: 1,2-1,5 litra wody pitnej, 250 g cukru i sok z 1 małej cytryny.
1. Wyciśnij sok z dyni za pomocą sokowirówki. Wlać do osobnego pojemnika. Wymieszaj puree z miąższu i błonnika z syropem i zagotuj.
Zagotuj dynię i syrop na średnim ogniu w emaliowanym rondlu
2. Umieść mieszaninę dyni na sicie lub połóż na gazie.
Z dyni gotowanej w syropie wyciśnij jak najwięcej płynu.
3. Wymieszaj powstałe składniki. Dodaj sok z cytryny, mieszaj, aż masa będzie gładka.
Do soku można dodać także sok z limonki lub pomarańczy; nie tylko cytryna dobrze komponuje się z dynią
4. Sok dyniowy przygotowany za pomocą sokowirówki jest gotowy do przechowywania na zimę.
Sok dyniowy można wypić od razu lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przydatne rady
Do soku dyniowego na zimę można również użyć mielonego cynamonu i ziaren wanilii.
Stosując tę technologię, w zasadzie sok dyniowy można przygotować do picia codziennie, jednak obróbka cieplna pozwala przygotować go na zimę.
Czy trzeba sterylizować sok dyniowy na zimę?
Tak, jest to wymagane.
Przed zamknięciem puszek, aby zachować sok dyniowy na zimę w domu, napój należy podgrzać. Jest to obowiązkowy etap przygotowawczy.
Sterylizuj słoiki wypełnione przygotowanym sokiem dyniowym.
- Przykryj słoiki pokrywkami i umieść je w wysokim rondlu z ściereczką na dnie.
- Do słoików wlewamy zimną wodę tak, aby jej poziom sięgał „ramion” słoików.
- Postaw patelnię na małym ogniu i zagotuj wodę. W przypadku litrowego pojemnika zajmie to 5-7 minut, sterylizacja 1,5 litra soku dyniowego na zimę zajmie 10 minut, na 3 litry – 20 minut.
- Wyjmij słoiki z patelni i zamknij je czystymi pokrywkami.
Sok dyniowy przechowuj przez zimę w chłodnym miejscu i dobrze wstrząśnij przed użyciem.
Domowy sok dyniowy na zimę w słoiku
Przepisy na sok dyniowy na zimę
Jeżeli sok dyniowy w słoikach jest gorący i gotował się przez 10-15 minut, można od razu wlać gorący do słoików i zakręcić. Następnie należy odwrócić słoiki, stawiając je do góry nogami na stole przykrytym ręcznikiem, a pojemniki owinąć kocem lub kocem, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia. Sprawdź ten sposób przygotowania napoju w puszkach na przykładzie trzech sprawdzonych przepisów.
Domowy sok dyniowy z suszonymi morelami i marchewką
Dość oryginalny smak napoju uzyskuje się poprzez jednoczesne zmieszanie miazgi owocowej i warzywnej.
Sok dyniowy z suszonymi morelami i marchewką
Aby przygotować napój, potrzebujesz:
- dynia – 1 szt. (2,8-3kg)
- marchewki – 3-4 szt.
- suszone morele – 500 g
- woda – 9 l
- cukier – 1,2-1,3 kg
- kwas cytrynowy – 1 łyżeczka.
- Aby wycisnąć sok, przygotuj dynię, odcinając skórkę i usuwając nasiona.
- Miąższ pokroić w kostkę, to samo zrobić z marchewką. Suszone morele przekrój na pół.
- Przygotowane składniki włóż do rondla i zalej 3 litrami wody. Po ugotowaniu gotuj przez 1,5-2 godziny.
- Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź i zmiel zawartość pojemnika za pomocą blendera zanurzeniowego na gładką masę.
- Dodać pozostałą wodę, cukier i kwasek cytrynowy na dość gęstą masę.
- Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj przez około 1 godzinę.
- Gorący napój przelej do sterylnych słoików i zamknij na zimę.
Domowy sok dyniowy z jabłkami
Rozważmy inną popularną opcję wytwarzania soku dyniowego z jabłkami.
Sok dyniowy z jabłkami
Aby przygotować napój, potrzebujesz:
- miąższ dyniowy – 1 kg
- jabłka – 1 kg
- cukier – 180 g
- skórka z połowy cytryny
- Użyj sokowirówki, aby wycisnąć sok z dyni i jabłek.
- Wymieszaj sok w rondlu. Dodaj cukier i skórkę. Proporcje tych składników będą w dużej mierze zależeć od smaku jabłek. Tak więc przy dość kwaśnych jabłkach należy ostrożnie zwiększyć ilość cukru i zmniejszyć ilość skórki.
- Podgrzewaj zawartość patelni na małym ogniu przez 5-10 minut.
- Gorący sok dyniowy wlej do sterylnych słoików i zamknij na zimę.
Przydatne rady
Aby urozmaicić sok dyniowy na zimę, do napoju można dodać mielony cynamon i goździki. Na 1 litr soku zwykle stosuje się 100 g cukru, który wstępnie zmielono na 0,5 łyżeczki. przyprawy.
Domowy sok dyniowy z pomarańczami<
Sok dyniowy jest dobry zarówno sam, jak i w połączeniu ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Pomarańcze wzbogacają smak soku warzywnego, dodając szlachetnej kwaskowatości rustykalnej słodyczy dyniowego charakteru.
Sok dyniowy z pomarańczami
Aby przygotować napój, potrzebujesz:
- miąższ dyniowy – 2,5 kg
- woda pitna – 500 ml
- cukier – 350-400 g
- woda – 2 l
- kwas cytrynowy – 0,5 łyżeczki.
- pomarańczowy – 3 szt.
- Przygotowaną dynię włóż do rondla i zalej wodą. Gotować na średnim ogniu po gotowaniu przez 20 minut. Kawałki dyni powinny stać się miękkie.
- Zdejmij patelnię z ognia. Odcedź dynię na durszlaku i ostudź do temperatury pokojowej.
- W dwóch lub trzech etapach zmiel zmiękczoną dynię blenderem na najbardziej jednorodne puree. Jeśli pozostaną nawet bardzo małe kawałki, gotowy sok dyniowy nie będzie zbyt przyjemny do picia.
- Przełóż puree z dyni do czystego rondla i dodaj 2 litry. woda, cukier i kwasek cytrynowy.
- Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzić przez sitko. Usuń nasiona i kawałki miąższu. Wlać do napoju dyniowego.
- Doprowadzić napój do wrzenia, ciągle mieszając i usuwając pianę. Gotuj przez 10-15 minut. na średnim ogniu.
- Gorący sok dyniowy wlej do sterylnych słoików i zamknij na zimę.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dynia #październik #przetwory zimowe #konserwy #sok dyniowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych