Sok brzozowy na zimę

Do przepisu

Każdy może przygotować sok brzozowy na zimę, jeśli oczywiście ma pod ręką niezawodny, najlepiej krok po kroku przepis. Ten, który opublikowaliśmy poniżej! W pomyśle przygotowania soku brzozowego nie ma nic egzotycznego: nasi przodkowie robili to setki lat temu i już wtedy zauważyli silne właściwości lecznicze takiego napoju. Proces przygotowania soku jest prosty i szybki, czego nie można powiedzieć o jego „wytłaczaniu”. Najpierw trzeba będzie wybrać się do lasu wczesną wiosną, kiedy jest jeszcze dość mokro i błotniście. Po drugie, szukaj dobrych brzóz: niezbyt cienkich, ale nie całkowicie zgniłych. Po trzecie, będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na napełnienie pojemnika sokiem. Ale potem wystarczy już tylko je zakonserwować, zwinąć słoiki i czekać z utęsknieniem na moment, w którym będzie można otworzyć słoik z sokiem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 159,50 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,25 g/0,00 g/39,43PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJI12Porcje+Sok brzozowy 3 lGranulowany cukier 300 grKwas cytrynowy 4 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sok brzozowy należy zbierać wczesną wiosną, kiedy pąki na drzewach puchną. Aby to zrobić, musisz wybrać dorosłe, ale nie stare drzewo i zrobić dziurę w korze za pomocą wiertła. Następnie włóż krótką słomkę do otworu i zawieś odpowiedni pojemnik. Proces ten jest powolny, ale z jednej brzozy można zebrać 2–3 litry soku.

Krok 2

Przed kontaktem z sokiem przygotuj 1-litrowe słoiki. Umyj je w płynie do mycia naczyń, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Zagotuj pokrywki.

Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku
Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku ()

Krok 3

Sok brzozowy przecedzić przez kilka warstw gazy do czystego rondla. Do soku dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez około minutę. Zdejmij sok z ognia i przecedź przez dwie warstwy gazy do przygotowanych słoików.

Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku
Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku ()

Krok 4

Umieść je w dużym rondlu (wyłóż dno starym ręcznikiem). Przykryj pokrywkami. Wlać wodę tak, aby sięgała do ramion. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku
Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku ()

Krok 5

Zmniejsz ogień pod patelnią. Sterylizuj słoiki z sokiem brzozowym przez około 15 minut. Następnie ostrożnie, aby się nie poparzyć, wyjmij je i zwiń. Odwróć się i ostudź.

Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku
Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku ()

Krok 6

Schłodzony sok brzozowy przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (lodówka nie jest wymagana, ponieważ napój przeszedł dość poważną sterylizację).

Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku
Sok brzozowy na zimę: przepis krok po kroku ()

PRZY OKAZJI

Sok brzozowy jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Ma właściwości tonizujące, pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także normalizuje pracę przewodu żołądkowo-jelitowego.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sok brzozowy ma dość neutralny smak. Aby było ciekawiej, do preparatu można dodać sok z 1-2 pomarańczy. Należy to zrobić przed gotowaniem. Owoce cytrusowe dodadzą jasnych i świeżych nut smakowi skrętu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja