Soja? To też jest pyszne!

Soja? To też jest pyszne!

Chleb posmarowaliśmy grubą warstwą masła, a do kawy dodaliśmy mleka – wyszło zwykłe śniadanie. Ale jak możesz zastąpić te produkty, jeśli jesteś weganinem? Zebraliśmy w jednym materiale zdrowe i smaczne zamienniki popularnych produktów.

produkty sojoweprodukty mleczneprodukty sojowe

1. Mleko

Mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym. Soja, kokos, ryż i migdały – opcji jest wiele. Dla osób dbających o sylwetkę odpowiednie jest mleko ryżowe. Jeśli lubisz pyszne smoothie, śmiało kupuj mleko migdałowe, a dla wzmocnienia układu odpornościowego sięgnij po mleko kokosowe. Mleko sojowe, podobnie jak inne mleka roślinne, polecane jest osobom z nietolerancją laktozy. Dodaj mleko roślinne do kawy lub deseru; smak Twojego ulubionego dania nie będzie gorszy.

Mleko kokosowe

2. Jajka

Aby zastąpić pozornie niezastąpiony produkt, na ratunek przychodzą awokado, mus jabłkowy, banany, nasiona lnu, a nawet dynia. Kremowe puree owocowe może nie tylko zastąpić jajko, ale także nadać potrawom nowy smak.

Proporcje wymiany różnią się w zależności od produktów:

1 banan = 1 jajko. 1/4 szklanki musu jabłkowego = 1 jajko. 2 łyżki awokado = 1 jajko. Aby zastąpić jajko nasionami lnu, dodaj trzy łyżki wody do łyżki pokruszonych nasion i poczekaj, aż zaparzą. Powstała galaretka zastąpi 1 jajko. Będziesz potrzebować więcej dyni – 1/4 szklanki pieczonych warzyw = 1 jajko.

Sos jabłkowy

3. Ser

Chcesz zrobić pizzę? Bez problemu. Zamiast młodych serów typu ricotta użyj pokruszonego tofu. Przepisów na wykorzystanie sera sojowego jest wiele – wielu osobom takie dania przypadną do gustu. W wyspecjalizowanych sklepach można kupić sery wegańskie w różnych smakach. Sery te nie ustępują klasycznym serom mlecznym smakiem i konsystencją.

Tofu z serem sojowym

4. Mięso

W sklepie można kupić całą masę wegańskich zamienników mięsa – szynki, klopsiki, kiełbaski, a nawet steki. Ale jest też więcej opcji budżetowych. Na przykład to samo uniwersalne tofu. Dodaj trochę aromatycznych przypraw, a Twoje „mięso” stanie się doskonałym nadzieniem do faszerowanej papryki. W burgerach paszteciki mięsne można zastąpić pasztecikami sojowymi. Mają przyjemny orzechowo-grzybowy smak. Spróbuj także przygotować pyszną smażoną potrawę z mięsem sojowym. I oczywiście rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca): na przykład do pilawu zamiast kurczaka dodaj fasolę. Smak takiego pilawu będzie doskonały.

Mięso sojowe

5. Olej

Olej kokosowy to pożywna i pyszna alternatywa dla masła. Wystarczy posmarować nim pieczywo, dodać do owsianki czy nawet popcornu. Margaryna sojowa również jest tej samej jakości, smakiem przypomina zwykłe masło i nie zawiera serwatki, laktozy ani kazeiny (produktów pochodzenia zwierzęcego). A do wypieków najlepszy jest delikatny olej ryżowy.

Kanapka z masłem kokosowym

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #laktoza #zdrowa żywność #soja #mięso sojowe #ser tofu #ser sojowy #mleko sojowe #mleko roślinne #weganizm #żywność wegetariańskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja