Soda oczyszczona i proszek do pieczenia (inaczej proszek do pieczenia) sprawiają, że wypieki są lekkie i przewiewne. Wiele osób myli je ze sobą i należy to pilnie skorygować. Przecież między tymi substancjami jest duża różnica i nie można ich stosować zamiennie.
Soda oczyszczona
Wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona, jest związkiem zasadowym, który w kontakcie z kwaśnym środowiskiem uwalnia pęcherzyki dwutlenku węgla. Na przykład miód, sok jagodowy, sok lub kwas cytrynowy, ocet, kwaśna śmietana mogą „wyzwolić” działanie sody, dlatego lepiej jest używać go w potrawach, które zawierają już kwaśne składniki, na przykład do robienia naleśników z kefirem. Wiele gospodyń domowych stosuje metodę przekazywaną z pokolenia na pokolenie: gaszą sodę octem i powstałą skwierczącą mieszankę dodają do ciasta. Można to zrobić tylko wtedy, gdy mus zostanie dodany natychmiast, w przeciwnym razie wszystkie siły reakcji chemicznej wyjdą (dosłownie) w powietrze. Wielu szefów kuchni zaleca mieszanie sody z mąką i łączenie wszystkiego razem z płynnymi składnikami, gdzie jest miejsce na kwas. Wierzą, że w ten sposób moc sody zostanie wykorzystana maksymalnie efektywnie.
Specyfika sody: jest około 4 razy silniejsza niż proszek do pieczenia i nie jest pozbawiona smaku! Często wypieki z sodą charakteryzują się specyficznym, lekko gorzkim smakiem, dlatego należy uważać z ilością. Podczas mieszania należy zachować proporcję 2:1 na korzyść kwasu.
Kiedy zmieszasz sodę oczyszczoną z kwasem cytrynowym, otrzymasz domową wersję proszku do pieczenia, co zostanie omówione poniżej.
Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia to gotowa mieszanka składająca się z mąki, kwasu cytrynowego lub winowego i sody. Producenci czasami zastępują mąkę w tym składzie skrobią kukurydzianą, co zwiększa trwałość mieszanki bez wpływu na jej smak. Składniki zawarte w proszku do pieczenia pozwalają sodzie oczyszczonej i kwasowi na bezpośrednią reakcję podczas podgrzewania ciasta. Do wypieku ciasta zaleca się stosowanie proszku do pieczenia niezawierającego składników kwaśnych.
Niektóre przepisy wymagają jednoczesnego użycia sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Jest to wymagane, gdy w cieście nie ma wystarczającej ilości składników o kwaśnym środowisku i nie będzie wystarczającej ilości dwutlenku węgla do wyrośnięcia ciasta.
WAŻNE: proszek do pieczenia może zastąpić sodę (choć zwolennicy ciast miodowych twierdzą, że prawdziwe ciasto miodowe piecze się wyłącznie na sodzie), ale soda nie zawsze może zastąpić proszek do pieczenia. Jak wspomniano powyżej, zdecydowanie potrzebuje kwaśnego środowiska.
Jeśli nie ma proszku do pieczenia i sody, a ciasto potrzebuje puszystości, cała nadzieja jest w jajkach. Białka należy oddzielić od żółtek, ubić na stabilną pianę i dodać na samym końcu do gotowego ciasta. Nie trzeba być gorliwym w mieszaniu ciasta, wystarczy dokładnie wymieszać ciasto i białka silikonową szpatułką ruchami od dołu do góry, nasycając masę powietrzem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #proszek do pieczenia #sodaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych