Soczyste kotleciki z mielonego kurczaka: z tymi dodatkami wyjdzie lepiej niż w restauracji

Soczyste kotleciki z mielonego kurczaka: z tymi dodatkami wyjdzie lepiej niż w restauracji

Soczyste kotleciki z mielonego kurczaka: z tymi dodatkami wyjdzie lepiej niż w restauracji

Marianna Orlinkowa 22 stycznia 2024 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

Ludzie często pytają, co dodać do mielonego kurczaka, aby był soczysty. Ale główny składnik soczystości To jest tłuste i tylko kotlety z dietetycznych piersi nie są soczyste. Zastanówmy się, jak zrobić bardziej soczyste mięso mielone, co zrobić, jeśli mięso mielone jest płynne i czy można schudnąć, jedząc mielonego kurczaka?

Soczyste kotlety mielone z kurczakamielone kotlety z kurczakaSoczyste kotlety mielone z kurczakamielone kotlety z kurczaka

Co przeczytać w artykule:

  • Co dodać do mielonego kurczaka, żeby był soczysty?
  • Co zrobić, jeśli mielony kurczak jest płynny?
  • Co pasuje do mielonego kurczaka?
  • Mówiąc o kaloriach
  • Soczyste kotlety mielone z kurczaka: przepis krok po kroku

Co dodać do mielonego kurczaka, żeby był soczysty?

Jeśli kupiłeś gotowe mięso mielone, jest mnóstwo tej samej soczystości; mięso mielone może być nawet rzadkie (porozmawiamy o tym, jak sobie z tym poradzić poniżej). A mięso mielone z całego kurczaka lub z udek zawiera wystarczającą ilość tłuszczu i „czerwonego” mięsa z udek, aby kotlety lub klopsiki były soczyste. Jeśli jednak nadal masz wątpliwości, cebula rozwiąże wszystkie Twoje problemy. Najbardziej poprawna rzecz przed dodaniem do mięsa mielonego lekko podsmażamy na maśle. Jeśli nie chcesz czuć kawałków cebuli, po usmażeniu zmiksuj cebulę w blenderze.

Jeszcze kilka warzyw, dobrze komponujących się z mielonym kurczakiem w kotletach, sprawi, że nawet mięso mielone z jednej piersi, bez skóry i tłuszczu, będzie soczyste. Są to cukinia/cukinia, papryka i kalafior. Cukinię należy zetrzeć i wycisnąć. Słodką paprykę lekko poddusić, następnie zmiksować w blenderze (można też dodać do kotletów drobno posiekaną pieczoną słodką paprykę). Cóż, kalafior należy rozdrobnić na drobne okruchy za pomocą drobnej tarki lub w robocie kuchennym. We wszystkich przypadkach ilość warzyw (lepiej dodać także cebulę) może sięgać nawet jednej czwartej wagi mięsa mielonego.

Cukinia doda soczystości mięsu mielonemu, a kasza manna sprawi, że będzie bardziej elastyczne
Cukinia doda soczystości mięsu mielonemu, a kasza manna sprawi, że będzie bardziej elastyczne

Co zrobić, jeśli mielony kurczak jest płynny?

Dzieje się tak dość często, szczególnie w przypadku mięsa mielonego kupowanego w sklepie, do którego mielone jest nie tylko mięso z kurczaka, ale także skóra i tłuszcz. a tych dodatków jest często za dużo w stosunku do mięsa. Najłatwiejszy sposób na naprawienie sytuacji dodaj trochę semoliny do mielonego mięsa, aby uzyskać grubość. Słowo klucz to „trochę”! Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczy czubata łyżka. Ale mięso mielone nie zgęstnieje natychmiast. Po dodaniu semoliny należy odczekać co najmniej 15 minut, a najlepiej pół godziny. I dopiero wtedy dodaj pozostałe składniki do mielonego kurczaka i kaszy manny.

Co pasuje do mielonego kurczaka?

Ponieważ mięso z kurczaka (szczególnie jeśli chodzi o brojlery) ma raczej neutralny smak, nadają się do niego dosłownie wszystkie przyprawy. To wygodne Zmieniając zestaw przypraw, to tak, jakbyś przygotował nie te same kotlety czy sos do makaronu, ale coś zupełnie nowego. Wypróbuj te „stylowe” przyprawy do dań z mielonego kurczaka:

  • Po chińsku: posiekany świeży imbir + czosnek + zielona cebula.
  • Po francusku: posiekany świeży czosnek + rozmaryn + tymianek.
  • Po włosku: posiekany świeży czosnek + bazylia + pomidory świeże lub suszone.
  • Po indyjsku: siekana cebula + czosnek + curry.
  • Po gruzińsku: posiekany świeży czosnek + kolendra + chmiel suneli.

Mówiąc o kaloriach

Zawartość kalorii w mielonym kurczaku bardzo popularne zapytanie w wyszukiwarkach. Ale bez konkretnego przykładu nie ma to żadnego sensu. Jeśli mięso mielone jest wykonane wyłącznie z filetu z piersi (to znaczy bez skóry), wówczas jego zawartość kalorii waha się od 111 do 120 kcal, w zależności od rasy kurczaka. Jeśli z „czerwonego mięsa” nogi, wówczas zawartość kalorii waha się od 150 do 180 kcal. A tani mielony kurczak, wytwarzany nie tylko z mięsa, ale także ze skóry i tłuszczu, może mieć zawartość kalorii powyżej 220 kcal. Lepiej więc schudnąć za pomocą mielonego kurczaka, mielonego przez maszynę do mięsa własnymi rękami, wtedy będziesz dokładnie wiedział, ile kalorii zjadłeś.

Soczyste kotlety mielone z kurczaka

Soczyste kotlety mielone z kurczaka
Soczyste kotlety mielone z kurczaka

6–8 porcji

  • 1 kg mielonego kurczaka
  • 200 g białego bochenka
  • 120 ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 średnie cebule, 250 g
  • 4 ząbki czosnku, 20 g
  • olej roślinny
  • 1 łyżeczka słodka mielona lub wędzona papryka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • mąka do panierowania, najlepsza jest ryżowa

1. Chleb pokroić na małe kawałki, dodać wodę i pozostawić do całkowitego wchłonięcia.

Chleb pokroić na małe kawałki, zalać wodą
Chleb pokroić na małe kawałki, zalać wodą

2. Obierz cebulę i czosnek, pokrój według uznania. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż cebulę i czosnek na średnim ogniu przez 5 minut.

Podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu
Podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu

3. Wymieszać z pieczywem i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Mieszankę chlebowo-cebulową wymieszać z mielonym kurczakiem, papryką, solą i pieprzem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Mieszankę chleba i cebuli wymieszać z mielonym kurczakiem i przyprawami
Mieszankę chleba i cebuli wymieszać z mielonym kurczakiem i przyprawami

4. Mięso mielone podzielić na kawałki o wadze 100 g Wilgotnymi rękami zwiń każdy kawałek w kulkę i połóż na arkuszu pergaminu.

Zmielonego kurczaka zwiń w kulki i połóż na kawałku papieru pergaminowego.
Zmielonego kurczaka zwiń w kulki i połóż na kawałku papieru pergaminowego.

5. Rozgrzej odrobinę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Każdą kulkę mięsną zanurzamy w mące, strzepujemy jej nadmiar i kładziemy na patelni z masłem, spłaszczając. Piec, obracając co 3 minuty, około 12 minut.

Smażyć klopsiki mięsne, uprzednio obtoczone w mące, na średnim ogniu.
Smażyć klopsiki mięsne, uprzednio obtoczone w mące, na średnim ogniu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kotlety z kurczaka #mielony kurczakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja