Sochniki, klasyczne przepisy, którym nie można odmówić

Sochniki, klasyczne przepisy, którym nie można odmówić

Sochniki, klasyczne przepisy, którym nie można odmówić

Olga Zacharowa 20 kwietnia 2021 r4,86 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Soki i klasyczne przepisy na to ukochane ciasto to skarb. Smak sochnika, drobnego, rumianego ciasta o charakterystycznym kształcie, wyznaczają trzy ważne produkty mleczne: masło, śmietana i twarożek. Jeśli są dobrej jakości, sokowirówki będą doskonałe. Zebraliśmy 5 sochnik wypiekanych według klasycznych przepisów.

Gotowanie sochnik z twarogiem

Klasyczne przepisy sochnika to niewątpliwie pozycja obowiązkowa. Świetnie, jeśli przeszły próbę czasu i entuzjastyczne reakcje zjadaczy, ale zaczniemy od potężnego i wspaniałego języka rosyjskiego.

Sochniki lub Sochni

Istnieją dwa podobne słowa: „sok” I „Sochniki”. Aby uniknąć nieporozumień, powiemy Ci o każdym z nich.

Właściwie sochniki i sochni to dwa różne pojęcia, ale jedno wynika z drugiego. Bardzo miło – podpłomyk z ciasta – przedmiot obrabiany, który dziś często nazywany jest ciastem. A sochen to danie kuchni rosyjskiej, rodzaj ciasta z cienko rozwałkowanego ciasta przaśnego z nadzieniem. W Pomorie przygotowują sochni z mięsem lub rybą, we wsi Twerskiej z sosem, jak na shaneg.

Jeśli rozwałkujesz mały sochen (ciasto), położysz na nim nadzienie twarogowe i złożysz na pół, otrzymasz Sochnik.

Sochniki, 5 klasycznych przepisów

Sochniki z rodzynkami, ulubione od dzieciństwa

To klasyczne sochniki z ciasta kruchego z nadzieniem twarogowym. Jewgienija Smirnowaautorka przepisu i nasza czytelniczka: „Szczególnie smakowicie było wziąć gorącą sokowirówkę i odgryzając małe kawałki, popić ją zimnym mlekiem. Przypomnijmy sobie nasze dzieciństwo?!

Nie zdziw się, że w tym przepisie nie jest podana liczba jaj, ale masa żółtka i białka. Aby prawidłowo odmierzyć należy oddzielić żółtka od białek, lekko je ubić i odmierzyć wymaganą ilość, ważąc każdy produkt osobno. Tak przygotowane soki będą równie piękne jak soki Evgenii.

Podczas pracy z ciastem kruchym obowiązuje ważna zasada: nie można go długo mieszać. Gdy tylko ciasto się połączy, przestań mieszać. Przy dłuższym mieszaniu ciasto kruche na sokowirówkę przygotowane według klasycznej receptury staje się podczas pieczenia twarde i nie tak kruche. Nawiasem mówiąc, gotowe sokowirówki możesz zamrozić do wykorzystania w przyszłości, a gdy masz ochotę na coś smacznego do herbaty, po prostu podgrzej je w piekarniku.

Sochniki, uwielbiane od dzieciństwa według klasycznej receptury
Sochniki, uwielbiane od dzieciństwa według klasycznej receptury

Do przygotowania 10 sokowirówek potrzebujesz:

  • 75 g masła
  • 60 gramów jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
  • 400 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • jajko 1 szt. do smarowania wypieków

Do napełniania:

  • 250 g twarogu o zawartości tłuszczu 5-9%
  • 1,5 łyżki. l. Sahara
  • 1,5 łyżki. l. śmietana o zawartości tłuszczu od 20%
  • 1,5 łyżki. mąka
  • 20 g białka
  • 20 g rodzynek
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Ubijaj masło w temperaturze pokojowej przez 5-10 minut, aż będzie bardzo puszyste.
  3. W osobnym pojemniku połącz jajka, cukier i śmietanę. Ubij i wlej powstałą mieszaninę do masła w częściach.
  4. Do powstałego ciasta przesiać mąkę zmieszaną z sodą i zagnieść na miękkie ciasto.
  5. Uformuj ciasto w kulę. Lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
  6. Do nadzienia połączyć przetarty przez sito twarożek, białko, cukier, mąkę, śmietanę i rodzynki. Mieszaj na gładką masę, nie ubijaj!
  7. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 4-5 mm. Za pomocą okrągłych foremek o średnicy 10-12 cm wycinaj koła.
  8. Umieść 1 łyżkę na każdym okręgu. l. nadzienie twarogowe. Połóż jedną stronę koła tak, aby zachodziła na nadzienie, tworząc półksiężyc i lekko dociśnij.
  9. Soki ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, nie dłużej. Lepiej jest niedopieczeć soki niż za bardzo – wtedy staną się twarde i pozbawione smaku.
  10. Ochłodź gotowe soki i podawaj.

Sochniki Babci z nadzieniem z puszystego twarogu według klasycznej receptury

„Często piekę sochniki, żeby były miękkie. Gdy wierzch lekko się zarumieni, natychmiast go wyjmuję lub czasami zostawiam na dłużej, aby wierzch ciasta zrobił się chrupiący. Z czasem pojawił się ten przepis. Sochniki wyglądem nie do końca przypominają klasyczne, ale smak jest „ten sam”.– dzieli się autorem przepisu, Irina Pekarnikowa.

Babcine Sochniki
Babcine Sochniki

Do przygotowania 15-18 soków potrzebujesz:

  • 100 g ciasta maślanego
  • 140 cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 160 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu od 20%
  • 700-750 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 1/8 łyżeczki soda oczyszczona
  • 2 żółtka do natłuszczenia sokowirówek
  • sól

Do napełniania:

  • 500 g twarogu
  • 5 łyżek l. Sahara
  • 3 łyżki. l. śmietana o zawartości tłuszczu od 20%
  • 2 łyżki l. grysik
  1. Aby przygotować nadzienie, połącz wszystkie składniki w misie blendera. Ubijaj, aż będzie gładkie.
  2. Aby przygotować ciasto, miękkie masło połączyć z cukrem i cukrem waniliowym i ubijać przez co najmniej 5 minut. lub do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
  3. Do masy maślanej dodać jajka, śmietanę i sól. Mieszaj, aż będzie gładkie. Dodajemy w trzech turach przesianą mąkę i sodę. Szybko zagnieść ciasto.
  4. Rozwałkuj ciasto (grubość nie większa niż 5 mm) i wytnij koła o średnicy 12 cm na środku każdego koła. l. nadzienie i złożyć na pół. Ściśnij soki jak kluski, dosłownie 1 cm od krawędzi.
  5. Soki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie gotowe, około 20-30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Klasyczne sochniki z twarogiem i wiśniami

Bezdrożdżowe sokowirówki na bazie twarogu, śmietany i masła według klasycznej receptury naszego użytkownika Klucze Nadziei.

Sokowirówki te różnią się od innych receptur 1) dużą ilością masła i kwaśnej śmietany, 2) zaparzaniem ciasta kruchego w lodówce przez 30-45 minut. oraz 3) dodanie wiśni do nadzienia. Wypiek ten ma bardzo przejrzystą recepturę, według której przygotowanie tych rumianych soków jest proste i dość szybkie. W sezonie śmiało można do nich wykorzystać świeże wiśnie, a zimą suszone wiśnie lub ulubione posiekane suszone owoce. Idealny do: suszonych moreli, śliwek, żurawiny, rodzynek.

Sochniki z twarogiem i wiśniami według klasycznej receptury
Sochniki z twarogiem i wiśniami według klasycznej receptury

Do przygotowania 7-8 sokowirówek potrzebujesz:

  • 100 g masła
  • 280 g mąki pełnoziarnistej + do rozwałkowania ciasta
  • 2 g sody oczyszczonej
  • 2 g soli
  • 120 g cukru
  • 120 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% lub więcej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Do napełniania:

  • twarożek (kruchy) 250 g
  • pestki wiśni 50 g
  1. Zimne masło zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z przesianą mąką, sodą, solą, cukrem (60 g), śmietaną i jajkiem.
  2. Szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30–45 minut.
  3. Przygotować nadzienie: twarożek utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkiem z 1 jajka, dodać posiekane wiśnie, wymieszać.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Posyp obficie powierzchnię roboczą i wałek mąką. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 7–8 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości 3–5 mm (można użyć spodka jako szablonu).
  6. Na połowę każdej tortilli nakładamy farsz (około 1 łyżki) i dokładnie przykrywamy drugą połówką.
  7. Uformowane placki układamy na przygotowanej blasze (w odległości 2-3 cm od siebie), smarujemy je pozostałym białkiem wymieszanym z niewielką ilością brązowego cukru.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25–30 minut, aż uzyska pyszny złoty kolor. Podawać na ciepło lub na zimno.

Sochniki według klasycznej receptury z wanilią i skórką z cytryny

Wydawałoby się, cóż jest specjalnego w tych klasycznych sokowirówkach z twarogiem?! Przepis jest prosty, składniki bardzo zwyczajne, ale wypieki wychodzą fantastycznie pyszne. A także coś wyjątkowo domowego, przytulnego, „ciepłego”. Chcę go gotować tylko dla najbliższych mi osób, abym później mogła w pełni cieszyć się przyjemnością, z jaką będą smakować soki. Chrupiące ciasto, delikatne aromatyczne nadzienie… Pełna rozkosz! Nawiasem mówiąc, nawet początkujące gospodynie domowe poradzą sobie z przygotowaniem klasycznych sochnik z twarogiem, zwłaszcza jeśli będą ściśle przestrzegać wszystkich instrukcji zawartych w naszym szczegółowym przepisie krok po kroku.

Sochniki według klasycznej receptury z wanilią i skórką z cytryny
Sochniki według klasycznej receptury z wanilią i skórką z cytryny

Do przygotowania 8-10 soków potrzebujesz:

Do napełniania:

  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka. l. pełnotłusta śmietana
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • 1 białko
  • 1 łyżka. l. mąka
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny lub trochę mniej skórki z limonki

Do testu:

  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 140 g cukru
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 650-700 g mąki
  • 160-180 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% lub większej
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 żółtko do smarowania soków
  1. Przygotuj nadzienie do klasycznych sochnik. Twarożek przetrzeć przez drobne metalowe sito, następnie wymieszać ze śmietaną, cukrem, białkiem i mąką na gładką masę.
  2. Przygotuj ciasto sochnikov. Zmiękcz masło. Jajka ubić z cukrem i nasionami wanilii, stopniowo dodając masło i śmietanę. Sodę oczyszczoną wymieszać z mąką i dodać do masy, ciągle mieszając. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni na cienką warstwę. Za pomocą szklanki wycinaj kółka.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Na środek każdego koła nałóż nadzienie twarogowe i złóż koła na pół. Soki z twarogiem ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować żółtkiem, piec 30 minut.

Sochniki według klasycznej receptury z najbogatszą śmietaną

Klasyczne wypieki od naszego wiernego czytelnika Anastazja.

Zamiast kwaśnej śmietany do ciasta na sokowirówkę można dodać gęsty jogurt, kefir lub jogurt o dość kwaśnym smaku. Potrzebny jest tu sfermentowany produkt mleczny, aby soda zareagowała z kwasem, rozluźniając ciasto. Jeśli nie będzie wystarczającej ilości kwasu, ciasto będzie miało nieprzyjemny smak sody, ale tak nie jest!

Klasyczne sochniki według sprawdzonej receptury
Klasyczne sochniki według sprawdzonej receptury

Do przygotowania 7-8 sokowirówek potrzebujesz:

  • 250 g mąki + 50 g do obtoczenia
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki soda oczyszczona
  • 70 g miękkiego masła
  • 60-70 g cukru
  • 1 jajo kurze
  • 80 ml tłustej śmietany
  • 1 żółtko lub 2 łyżki. l. krem

Do napełniania:

  • 250 g twarogu
  • 3-2 łyżki. l. Sahara
  • 1-2 łyżki. l. mąka
  • 1 łyżka. l. pełnotłusta śmietana
  • pół białka jajka

1. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Powinno być dość gęste. Jeśli nadzienie jest rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki.

Nadzienie twarogowe do klasycznych sokowirówek
Nadzienie twarogowe do klasycznych sokowirówek

2. Na ciasto sochniki według klasycznego przepisu wymieszaj mąkę z solą i sodą.

Na ciasto wymieszaj mąkę, sól i sodę
Na ciasto wymieszaj mąkę, sól i sodę

3. Osobno ubić miękkie masło i cukier.

Na ciasto sochniki ubić miękkie masło z cukrem.
Na ciasto sochniki ubić miękkie masło z cukrem.

4. Do ubitego masła dodać jajko i śmietanę, wymieszać.

Do ciasta dodaj jajka i śmietanę, aby przygotować ciasto
Do ciasta dodaj jajka i śmietanę, aby przygotować ciasto

5. Dodać przygotowane suche składniki, szybko zagnieść ciasto na klasyczne soki. Powinno „sklejać się” w bryłę i mieć jednolitą konsystencję. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo!

Formowanie kulki ciasta dla sokowirówki
Formowanie kulki ciasta dla sokowirówki

6. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5 mm.

Ciasto na sochniki rozwałkowujemy na cienką warstwę o grubości 5 mm
Ciasto na sochniki rozwałkowujemy na cienką warstwę o grubości 5 mm

7. Za pomocą foremki do ciastek lub szklanki/filiżanki wycinaj z ciasta kółka o średnicy około 8-10 cm.

Wytnij koła o średnicy 8-10 cm.
Wytnij koła o średnicy 8-10 cm.

8. Na środku każdego koła (ale nieco bliżej jednej krawędzi) umieść 1 łyżkę. l. klasyczne nadzienie twarogowe.

Rozłóż nadzienie twarogowe
Rozłóż nadzienie twarogowe

9. Ostrożnie złóż wolną krawędź każdego…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja