Śniadanie z kiełbasą i serem, któremu nikt nie odmówi
Olga Zacharowa 14 listopada 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział
Śniadanie składające się z kiełbasy i sera, oczywiście z dodatkiem kilku dodatkowych składników, to klasyka. Sugerujemy poszerzenie jego zrozumienia. Nie, do kiełbas i serów nie trzeba dodawać rzadkich i drogich produktów. Z kolekcji witryny wybraliśmy 15 dość budżetowych opcji, które dobrze nadają się na śniadanie.
Treść artykułu:
- Śniadanie kiełbasa i ser z jajkami
-
Jajecznica z kiełbasą i serem
-
Omlet z kiełbasą, serem i grzybami
-
Omlety z różnymi nadzieniami, w tym kiełbasą i serem
-
- Śniadania z kiełbasą i serem, sałatki i dania gorące
-
Sałatka z kiełbasy, sera i ziół z dressingiem serowym
-
Sałatka z kiełbasą, serem i naleśnikami
-
Pizza z pieczonych ziemniaków z kiełbasą i serem
-
- Śniadanie składające się z kiełbasy i sera gotowanego w piekarniku
-
Ciasto przekąskowe z kiełbasą i serem
-
Babeczki jajeczne z kiełbasą, serem i papryką
-
- Szybkie ciasto naleśnikowe z kiełbasą i serem, bezglutenowe
-
Śniadanie składające się z kiełbasy, sera i różnych rodzajów pieczywa
-
Szybka rolada cienkiego lawaszu z kiełbasą i serem
-
Tosty z pasztetem i serem
-
Mini kanapki z kiełbasą, serem i świeżymi ogórkami
-
Kanapka z jajkiem, kiełbasą i serem na patelni
-
Śniadanie kiełbasa i ser z jajkami
Jajecznica z kiełbasą i serem
Jajecznica z kiełbasą i serem
Do przygotowania 3 porcji śniadania potrzebne będą:
- 300 g gotowanej kiełbasy
- 6 jaj
- 150 g startego twardego sera
- sałatka jarzynowa do podania
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Kiełbasę pokroić na średnie kawałki. W misce ubij jajka, aż będą gładkie.
- Na żaroodpornej patelni podsmaż kiełbasę na oleju roślinnym.
- Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz. Na patelnię wlać masę jajeczną, posypać tartym serem.
- Włóż blachę do piekarnika na 10-12 minut. lub do całkowitego ugotowania. Wierzch jajecznicy powinien być złocisty. Na śniadanie podawaj ciepłą jajecznicę z sałatką warzywną.
Omlet z kiełbasą, serem i grzybami
Omlet z kiełbasą, serem i grzybami
Do przygotowania 2 porcji śniadania potrzebne będą:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g gotowanej kiełbasy
- 4 jajka
- 20 g mąki
- 100 ml mleka
- 50 g startego twardego sera
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę. Mieszając, smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki. Mieszając, smaż przez 5-7 minut.
- Kiełbasę śniadaniową pokroić w paski. Dodajemy na patelnię z pieczarkami i cebulą. Smaż wszystko razem przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Jajka lekko ubij trzepaczką i dodaj trochę soli. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ubijając, wlewaj mleko. Mieszaj, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję. Znowu sól i pieprz.
- Na dużej patelni żaroodpornej z wyjmowanym uchwytem rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Wlać masę jajeczną i ułożyć kiełbasę i grzyby w rzędzie pośrodku. Gdy jajka już się zetną, zwiń je w rulon, zawijając brzegi omletu nad nadzieniem.
- Omlet z kiełbasą i grzybami posypujemy tartym serem i smażymy w piekarniku nagrzanym do 180°C na grillu przez 2-3 minuty. Możesz też po prostu przykryć patelnię pokrywką i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Śniadanie z kiełbasą i serem gotowe, podawać na ciepło.
Omlety z różnymi nadzieniami, w tym kiełbasą i serem
Omlety z różnymi nadzieniami, w tym kiełbasą i serem
Do przygotowania 4 porcji śniadania potrzebne będą:
- 8 jaj
- 50 ml śmietanki 20% tłuszczu
- 150 g gotowanej kiełbasy lub szynki
- pół małej cukinii
- liście 3-4 gałązek koperku i pietruszki
- 4-5 plastrów wędzonej kiełbasy
- 100 ml mleka
- 150 g startego twardego sera
- 1 mięsisty duży pomidor
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszone włoskie zioła
- 1-2 ząbki czosnku
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Do omletu z gotowaną kiełbasą i cukinią Do miski wbij 2 jajka, dodaj śmietanę i sól. Ubijaj, aż będzie gładka.
- Kiełbasę pokroić na drobne kawałki, cukinię zetrzeć, drobno posiekać połowę liści koperku. Połączyć masę jajeczną, kiełbasę, cukinię i koperek. Wlać do żaroodpornej formy na muffiny wysmarowanej olejem roślinnym.
- Do omletu z wędzoną kiełbasą i serem Kiełbasę podsmażamy na suchej patelni z obu stron do chrupkości, skwarki siekamy. Do miski wbijamy 2 jajka, wlewamy połowę mleka, ubijamy na gładką masę.
- Wymieszaj 1/3 startego sera z drobno posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Połączyć ubite jajka z masą serową. Wlać do żaroodpornej formy do muffinów wysmarowanej olejem roślinnym. Na wierzch posypać skwarkami.
- Do omletu z serem i ziołami Do miski wbij 2 jajka, wlej resztę mleka i dodaj sól. Ubijaj, aż będzie gładka. Mieszankę jajeczną wymieszać z 1/3 startego sera, drobno posiekaną natką pietruszki i listkami koperku. Wlać do formy na muffiny wysmarowanej olejem roślinnym.
- Do omletu z cebulą i pomidorami Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, pomidor w cienkie plasterki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż cebulę przez 5 minut, następnie dodaj pomidory i smaż przez kolejne 5 minut. (pomidory powinny zmięknąć).
- W misce rozbić pozostałe jajka, doprawić ziołami włoskimi, solą i pieprzem, ubić. Wymieszaj masę jajeczną ze smażonymi pomidorami i cebulą. Wlać do formy na muffiny wysmarowanej olejem roślinnym. Na wierzch posypujemy pozostałym startym serem.
- Włóż żaroodporne foremki na muffinki omletowe do piekarnika nagrzanego do 200°C na 13-15 minut. lub do całkowitego ugotowania. Podawać śniadanie na ciepło.
Omlet z kiełbasą i serem, podawany jako kanapka
Omlet z kiełbasą i serem, podawany jako kanapka
Do przygotowania 5-6 porcji śniadania potrzebujesz:
- 2 mięsiste pomidory
- 2 słodkie czerwone papryki
- 80-100 g twardego sera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół korzenia pietruszki
- liście 3-4 gałązek pietruszki
- 8-10 jaj
- 200 g kiełbasy wędzonej lub półwędzonej
- 30 oliwek, opcjonalnie nadziewanych papryką
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Zrób na pomidorach nacięcia w kształcie krzyża, opuść je na 15 sekund. do wrzącej wody, następnie zalać lodowatą wodą. Usuń skórę, przekrój miąższ na pół, usuń nasiona i sok. Miąższ zmiel w blenderze.
- Paprykę słodką przekrój na pół, usuń nasiona i błony. Pokrój na małe kawałki, jak twardy ser. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, korzeń pietruszki i liście.
- Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smaż cebulę i pieprz przez 5-6 minut. Dodać pomidory, czosnek, korzeń pietruszki, sól i pieprz. Rozgrzej się przez kolejne 7-8 minut.
- Jajka ubić, dodać przygotowane warzywa i natkę pietruszki. Wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
- Wlać mieszaninę na żaroodporną patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym na 10 minut, następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 7-10 minut, aż konsystencja stanie się gęsta. Zamrażać.
- Omlet pokroić w kostkę o boku 2 cm. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, zwinąć w rurki. Na każdy patyczek nadziewamy kostkę omletu, plaster kiełbasy i oliwkę i od razu podajemy śniadanie.
Śniadania z kiełbasą i serem, sałatki i dania gorące
Sałatka z kiełbasy, sera i ziół z dressingiem serowym
Sałatka z kiełbasy, sera i ziół z dressingiem serowym
Aby przygotować 4 porcje sałatki na śniadanie potrzebujesz:
- 2 plasterki ciabatty lub bagietki
- sok z połowy cytryny
- Po 1 pęczku natki pietruszki i bazylii, plus więcej do podania
- 200 g gotowanej kiełbasy
- 200 g szynki
Do tankowania:
- 80 g sera lekko solonego
- 60 g orzechów włoskich łuskanych, bez skórki
- 200 ml mleka
- 1-2 łyżki. l. bułka tarta
- sól
- Chleb pokroić w średnią kostkę, skropić sokiem z cytryny. Drobno posiekaj warzywa.
- Szynkę i kiełbasę pokroić w średnią kostkę.
- Do tankowania W misie blendera połącz ser, orzechy włoskie, mleko, bułkę tartą. Dodaj trochę soli. Wymieszaj przygotowane składniki. Natychmiast podaj śniadanie.
Sałatka z kiełbasą, serem i naleśnikami
Sałatka z kiełbasą, serem i naleśnikami
Aby przygotować 3-4 porcje sałatki na śniadanie, potrzebujesz:
- 200 g cervelatu
- 50-60 g startego sera
- 4-6 naleśników
- 1-2 małe, mocne pikle
- 1 ząbek czosnku
- liście 2-3 gałązek pietruszki
- 3-4 łyżki. l. majonez
- sól
- Najpierw pokrój kiełbasę i ser w średnie plasterki, a następnie w równe paski lub paski. Kroimy także naleśniki i ogórki.
- Drobno posiekaj czosnek i zioła.
- Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, doprawić majonezem. Natychmiast podawaj śniadanie.
Pizza z pieczonych ziemniaków z kiełbasą i serem
Pizza z pieczonych ziemniaków z kiełbasą i serem
Aby przygotować 4 porcje ziemniaków na śniadanie, potrzebujesz:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- pół czerwonej cebuli
- 100 g surowej wędzonej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 2 mięsiste, duże pomidory
- 2-3 gałązki liści bazylii
- 100 g mozzarelli
- oliwa z oliwek
- sól
- Ten krok można wykonać wcześniej – dzień przed dniem, w którym przygotowujesz śniadanie. Dokładnie umyj ziemniaki. Wykonaj kilka nakłuć widelcem. Każdy ziemniak zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 60-90 minut, w zależności od wielkości.
- Cebulę pokroić w paski i smażyć na oliwie przez 5 minut. Kiełbasę i czosnek pokroić w paski, dodać do cebuli i smażyć 1 minutę.
- Gotowe ziemniaki przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą połówkę ułóż cienkim plasterkiem pomidora, cebuli i kiełbasy, listkami bazylii i plasterkiem mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 3-5 minut, aż ser się roztopi. Natychmiast podawaj obfite śniadanie.
Śniadanie składające się z kiełbasy i sera gotowanego w piekarniku
Ciasto przekąskowe z kiełbasą i serem
Ciasto przekąskowe z kiełbasą i serem
Aby przygotować 6-8 porcji ciasta na śniadanie potrzebujesz:
- 100 g surowej wędzonej kiełbasy
- 100 g gorącej, surowej wędzonej kiełbasy
- 100 g boczku
- 3 jajka
- 80 ml oleju roślinnego + do natłuszczenia
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 110 ml mleka
- 75 g twardego, startego sera
- sałatka jarzynowa do podania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Całą kiełbasę i boczek pokroić w drobną kostkę.
- Ubij jajka olejem roślinnym na biało, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszaj, stopniowo dodając mleko. Dodać składniki serowe i mięsne. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego o średnicy 22-24 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, 40-45 minut. lub do całkowitego ugotowania.
- Ochłodzić ciasto na metalowej kratce. Podawaj obfite śniadanie z sałatką warzywną.
Babeczki jajeczne z kiełbasą, serem i papryką
Babeczki jajeczne z kiełbasą, serem i papryką
Do zrobienia 10 muffinek śniadaniowych potrzebujemy:
- 2 duże słodkie papryki, najlepiej w różnych kolorach
- 300 g gotowanej kiełbasy
- 60-80 g twardego sera
- 6 jaj
- 50 ml mleka
- garść liści kolendry
- szczypta mielonej słodkiej papryki i oregano
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przekrój słodką paprykę na pół, usuń nasiona i błony. Pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju roślinnym, mieszając, przez 5 minut.
- Kiełbasę i ser również pokroić w drobną kostkę.
- Ubij jajka z mlekiem, aż będą gładkie. Wymieszaj kiełbasę, ser paprykowy i posiekane zioła. Dodać paprykę, oregano. Doprawić solą i pieprzem.
- Układ…