Śniadanie na patelni, jakie może być, 26 wspaniałych opcji

Śniadanie na patelni, jakie może być, 26 wspaniałych opcji

Śniadanie na patelni, jakie może być, 26 wspaniałych opcji

Olga Zacharowa 07 sierpnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz

Śniadanie na jednej patelni oznacza, że ​​posiłek jest rozgrzewający, pożywny i szybki w przygotowaniu. Na liście znajdują się omlety i jajecznica, serniki i podpłomyki, naleśniki i naleśniki, gorące kanapki oraz tosty. Nie bez powodu takie śniadania można znaleźć w wielu kuchniach narodowych. Zebraliśmy 26 świetnych przepisów, aby pokazać, jak wszechstronne może być śniadanie na patelni. Jeśli zamienisz te przepisy na własne, będziesz mieć dość pomysłów na śniadanie na cały miesiąc lub dłużej. Pamiętaj tylko o umyciu patelni.

śniadanie na patelni

Śniadania na patelni, omlety i jajecznica

Omlet z serem na patelni

Omleta z serem na patelni warto spróbować choćby dlatego, że jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie ma bardzo oryginalny smak. Przed podaniem można posypać danie posiekaną natką pietruszki, gdyż dobrze komponuje się ze smakiem wszystkich składników. Aby przygotować taki omlet, wybierz dowolny twardy ser o bogatym smaku, na przykład parmezan, którego wiele odmian można dziś znaleźć w naszych sklepach.

Śniadanie na patelni, omlet z serem
Śniadanie na patelni, omlet z serem

Aby przygotować omlet na 3-4 porcje, potrzebujesz:

  • 6 dużych jaj
  • 60 g dowolnego startego sera
  • 15 g masła
  • 1-2 łyżeczki olej roślinny
  • sól i świeżo zmielony czarny lub biały pieprz
  1. Jajka lekko ubić widelcem z 6 połówkami skorupek wody pitnej – tak, aby białko i żółtko połączyły się. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jeśli masz twardy ser, możesz pokroić go w cienkie plasterki za pomocą noża do obierania – okazuje się bardzo smaczny.
  3. Do tego śniadania najlepiej użyć patelni z powłoką nieprzywierającą. Umieść go na średnim ogniu i pozwól mu się rozgrzać, około 1 minuty. Włóż masło i dodaj olej roślinny.
  4. Lekko poruszaj patelnią, tak aby olej rozprowadził się po całej powierzchni.
  5. Zwiększ ogień do dużego i gdy masło zacznie się pienić, wlej jajka. Przechylaj patelnię w różnych kierunkach, aby mieszanina omletów rozłożyła się na równą warstwę. Podpal to.
  6. Delikatnie przesuń brzegi omletu, pozwalając, aby płyn, który jeszcze nie zastygł, spłynął na patelnię.
  7. Gdy omlet będzie prawie gotowy (w środku zostanie trochę płynu), posyp go serem i przechyl patelnię, pozwalając, aby połowa omletu zsunęła się (uważaj, żeby nie uciec!) i złóż go na pół. Śniadanie podawaj od razu – z jeszcze gorącej patelni.

Omlet z leśnymi grzybami

Latem w ramach takiego śniadania można wcześnie rano wybrać się nie tylko do najbliższej grządki ogrodowej, ale także pobiegać po lesie – w poszukiwaniu pachnących leśnych grzybów.

Przez pozostałą część roku wystarczy użyć mrożonych grzybów leśnych lub pieczarek. Nie rozmrażając, włóż je na rozgrzaną patelnię i podgrzej, aby usunąć nadmiar wody. Po rozmrożeniu grzybów dodać mieszaninę oleju i smażyć mieszając przez 2-3 minuty. Przełóż do miski i użyj dalej zgodnie z przepisem.

Śniadanie na patelni, omlet z leśnymi grzybami
Śniadanie na patelni, omlet z leśnymi grzybami

Aby przygotować omlet na 3-4 porcje, potrzebujesz:

  • 5-6 świeżych grzybów leśnych lub 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. ghee + trochę więcej ghee i oleju roślinnego, jeśli używasz mrożonych grzybów
  • 6 średnich jaj
  • 2 łyżki l. kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 15%
  • sól i mielona wędzona papryka
  1. Przetworzyć świeże grzyby i pokroić w średnie plasterki. Pokrój drobno cebulę i czosnek.
  2. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy połowę oleju. Po 1 minucie dodać cebulę i czosnek. – grzyby. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 minuty. Zmniejsz ogień, gotuj przez kolejne 3-5 minut.
  3. Ubij jajka z solą, aż będą gładkie. Dodać śmietanę, wymieszać.
  4. Na patelnię dodaj resztę masła, a gdy masło się rozpuści i będzie gorące, wlej masę jajeczną. Gotuj, przesuwając przyklejone części omletu, aż omlet osiągnie pożądaną konsystencję. Posypać papryką i podawać gorące.

Omlet z pomidorami, cebulą i serem na patelni

Jeśli chcesz, aby śniadanie z patelni było bardziej sycące, dodaj do potrawy boczek, kiełbasę lub mostek. W pierwszym etapie podsmaż składniki mięsne wraz z cebulą. Jednak naszym zdaniem takie śniadanie już jest w stanie zapewnić zapas energii na długi czas, więc nie ma potrzeby go specjalnie „ważyć”.

Do tego omleta staraj się kupować dojrzałe, słodkawe, mięsiste i mocne pomidory.

Śniadanie na patelni, omlet z pomidorami, cebulą i serem
Śniadanie na patelni, omlet z pomidorami, cebulą i serem

Aby przygotować omlet na 3-4 porcje, potrzebujesz:

  • 1 mała cebula
  • 1 duży pomidor
  • 100 g sera
  • 2-3 łyżki. l. ghee
  • 5-6 dużych jaj
  • 3 łyżki l. śmietanka 33% tłuszczu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cebulę pokroić w cienkie paski, pomidora w duże plasterki. Ser zetrzyj na drobnej tarce lub posiekaj widelcem.
  2. Rozpuść ghee na patelni z powłoką nieprzywierającą. Dodać posiekaną cebulę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
  3. Dodaj pomidory. Mieszając, smażymy razem z cebulą na średnim ogniu przez 3 minuty.
  4. Jajka ubić ze śmietaną trzepaczką, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Pieprz, dodać posiekany ser i wymieszać.
  5. Do masy jajeczno-serowej wlać pomidora i cebulę. Przez pierwsze 30 sekund nic nie rób – pozwól jajom „chwycić” od dołu. Następnie zacznij delikatnie przesuwać zastygłą masę szpatułką, pozwalając, aby płyn spłynął na gorącą patelnię.
  6. Gdy jajka będą już prawie ugotowane, ale powierzchnia będzie jeszcze lekko wilgotna, wyłącz ogień pod omletem. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 2-3 minuty. na gorącym piecu.
  7. Rozłóż omlet do miseczek. Podawaj śniadanie na gorąco.

Jajecznica ze szpinakiem

Jajecznica ze szpinakiem gotowana na patelni to doskonały zamiennik banalnej jajecznicy na śniadanie. Przygotuj jajecznicę ze szpinakiem na zdrowe śniadanie, które można uzupełnić serem, pieczywem i pomidorami.

Z tego przepisu możesz przygotować kolejną wersję jajecznicy ze szpinakiem. Gdy szpinak będzie już gotowy, na patelnię dodajemy drobno pokruszony ser feta lub ser, starty ser topiony, pokrojone w kostkę pomidory lub słodką paprykę.

Śniadanie na patelni, jajecznica ze szpinakiem
Śniadanie na patelni, jajecznica ze szpinakiem

Do przygotowania jajecznicy na 3-4 porcje potrzebujemy:

  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 300 g szpinaku
  • 6 jaj
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Przygotuj szpinak, usuwając twarde łodygi. Duże liście pokroić w duże paski, małe pozostawić w całości.
  2. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i rozpuść masło. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, często mieszając, aż zmiękną i nie zmienią koloru.
  3. Dodaj szpinak na patelnię i smaż mieszając przez 3-4 minuty. lub do czasu, aż liście „uschną” i płyn powstały na dnie całkowicie odparuje. Na koniec dodać trochę soli i pieprzu.
  4. Za pomocą szpatułki wykonaj 6 otworów w szpinaku i wbij do nich jajka. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Przykryj patelnię pokrywką na 2-3 minuty, aby białka całkowicie się zestaliły. Zdejmij patelnię z ognia i rozłóż jajecznicę i szpinak na talerzach. Gorące śniadanie na patelni jest gotowe.

Tortilla z kiełbasą na patelni

Tortilla z kiełbasą (omlet hiszpański) ma chłopskie pochodzenie. W Pirenejach do tortilli dodaje się różne warzywa, w zależności od tego, co jest pod ręką. Ale ziemniaki były i pozostają istotną częścią dania: to one sprawiają, że omlet jest tak satysfakcjonujący.

Gotowanie tego śniadania na patelni znacznie przyspieszy, jeśli użyjesz gotowanych ziemniaków. W takim przypadku posiekaj go i smaż z pozostałymi składnikami nie dłużej niż 5 minut.

Śniadanie na patelni, tortilla z kiełbasą
Śniadanie na patelni, tortilla z kiełbasą

Do przygotowania tortilli na 6-8 porcji potrzebne będą:

  • 1 czerwona cebula
  • 150 g kiełbasy półwędzonej
  • 400-500 g ziemniaków
  • 70-100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 8 dużych jaj
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Kiełbasę półwędzoną pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
  2. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek. Dodać cebulę i mieszając, podgrzewać na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż stanie się przezroczysta.
  3. Dodaj posiekaną kiełbasę. Gotuj, często mieszając, 3 minuty. Dodaj przygotowane ziemniaki. Dodać pozostały olej i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 minut. lub mniej, jeśli ziemniaki były już ugotowane.
  4. Dodać pomidorki koktajlowe, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. na dużym ogniu. Zdejmij patelnię z warzywami i kiełbasą z ognia i odstaw do momentu użycia.
  5. Zmniejsz ogień do średniego. Jajka ubić z solą i pieprzem, aż do uzyskania jednorodnej masy. Polać nim warzywa i kiełbasę na patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj jajka, aż będą gotowe.
  6. Tortillę z kiełbasą na patelni lekko ostudzimy i ułożymy na talerzach. Podawać śniadanie na ciepło.

Śniadanie na patelni, serniki

Serniki na zimno z krówką czekoladową na weekendowy brunch

Co jako pierwsze przychodzi Ci na myśl, gdy słyszysz słowo „twarożek”? Oczywiście serniki! Jeśli wykażesz się kreatywnością, możesz z nich stworzyć bardzo oryginalne danie śniadaniowe.

Śniadanie na patelni, serniki na zimno z krówką czekoladową
Śniadanie na patelni, serniki na zimno z krówką czekoladową

Do przygotowania serników na 4 porcje potrzebne będą:

  • 300 g tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki l. cukier puder
  • 4-6 łyżek. l. mąki lub mieszanki mąki i skrobi kukurydzianej
  • olej roślinny do smażenia
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 pomarańcza
  • cukier puder do podania opcjonalnie
  1. Do serników Twarożek przetrzyj przez sito i włóż do miski blendera. Dodaj jajka i 2 łyżki. l. cukier puder. Zagęszczamy mąką, dodając ją stopniowo i wyrabiając na gładką masę. Ciasto twarogowe ubić na gładką masę i włożyć do lodówki.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Z ciasta twarogowego zwiń grubą kiełbasę, pokrój w równe koła o grubości 2 cm.
  3. Smażyć serniki na złoty kolor z obu stron, układać je na papierowym ręczniku. Całkowicie ostudzić, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Można też przygotować serniki dzień wcześniej i dopiero rano złożyć naczynie.
  4. Do robienia krówek Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i mieszając, stopniowo dodawaj masło i sok pomarańczowy. Gdy mieszanina uzyska konsystencję gęstej krówki, zdejmij ją z ognia, ale nie wyjmuj z łaźni wodnej.
  5. Zimne serniki przekroić wzdłuż na 2 części o jednakowej grubości. Na jedną połowę nałóż kremówkę i przykryj drugą połówką. Podając śniadanie, posyp serniki cukrem pudrem.

Serniki bez mąki z kandyzowanymi owocami

Placki serowe bez mąki to zdrowe śniadanie w najczystszej postaci. A serniki z kandyzowanymi owocami są podwójnie korzystne, ponieważ kandyzowane owoce zachowują witaminy i mikroelementy korzystne dla trawienia.

Śniadania na patelni, serniki bez mąki z kandyzowanymi owocami
Śniadania na patelni, serniki bez mąki z kandyzowanymi owocami

Do przygotowania serników na 3-4 porcje potrzebne będą:

  • 400 g suchego twarogu
  • 50 g różnych kandyzowanych owoców
  • 1 jajko
  • 5 łyżek l. skrobia kukurydziana
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta cukru waniliowego
  • olej roślinny do smażenia
  • śmietana do podania
  1. Twarożek przetrzyj przez sito i ubijaj blenderem, aż stanie się bardziej jednorodny. Drobno posiekaj kandyzowane owoce.
  2. Dodaj do twarogu jajko ubite na gładką masę, 1 łyżka. l. skrobia, cały cukier i…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja