Smok – symbol roku 2024 – na talerzu i na stole

Smok – symbol roku 2024 – na talerzu i na stole

Smok – symbol roku 2024 – na talerzu i na stole

Roman Ryżow 14 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Według chińskiego kalendarza rok 2024 to rok Smoka Zielonego Drewna, który przynosi zmiany i nowe początki. Na Wschodzie symbol ten jest uosobieniem mądrości, siły i pewności siebie, a także bogactwa i obfitości. Zgadzam się, nie musisz wierzyć w horoskopy i przepowiednie, aby w sylwestrową noc na Twoim stole pojawiły się jadalne „smoki”. Oferujemy ciekawe pomysły na dania z symbolem roku.

Smok jest symbolem roku 2024, zarówno na talerzu, jak i na stole

Treść artykułu:

  • Smocze jaja (jaja herbaciane)
  • Babeczki ze smokami
  • Ciasto Smoka
  • Noworoczne pierniki z polewą małe smoki»
  • Rolka Smok»
  • Sałatka Mały smok» z kiwi
  • Ciasteczka noworoczne małe smoki»
  • Nadziewane jajka Oko Smoka»
  • Sałatka Smok»

Na wschodzie smok jest uważany za najpotężniejszy znak i starają się go uspokoić bogatym świątecznym stołem. W menu powinny znaleźć się dania z wieprzowiny, drobiu, ryb, owoców morza, ryżu i ciasta. Warto przygotować coś pikantnego, „ziejącego ogniem”, a także ulubioną wersję pierogów. Mogą to być gyoza, wontony, ravioli itp., a w jednym z nich można ukryć monetę. Pamiętaj, aby na noworocznym stole umieścić winogrona i gruszki, ponieważ przyciągają szczęście, a pomarańcze i pomelo są symbolami silnych więzi rodzinnych.

Tak czy inaczej, dla wielu z nas stół noworoczny jest nie do pomyślenia bez sałatki Oliviera lub śledzia pod futrem. Tradycyjne sałatki można podawać w kształcie smoka. Ze słodkiej papryki lub marchewki możesz wyciąć skrzydła i ostry ogon; głowa będzie pochodzić z pomidora, daikonu lub awokado. Łuską będą plasterki ogórków, oliwek, kukurydzy, kiwi lub pistacji. W tym przypadku „ciało” smoka może składać się z Twojej ulubionej sałatki.

Jeśli nie masz czasu na zebranie takiego smoka, sugerujemy ozdobienie zwykłych przekąsek „smoczymi oczami”. Wystarczy ugotować jaja kurze lub przepiórcze, przeciąć je wzdłuż i położyć cienki pasek oliwki na żółtku. Takie „oczka” dobrze wyglądają na kanapkach, tartalkach, galarecie itp. Sylwetka smoka można też wyciąć np. z sera lub gotowanej marchewki, nakłuć pięknym szaszłykiem i udekorować kanapką lub kanapką.

Nie zapomnij o torcie, nawet jeśli nie wszyscy goście mają dość energii na słodycze w świąteczny wieczór. Zgadzam się, że późnym leniwym porankiem 1 stycznia filiżanka gorącej herbaty lub kawy z deserem jest tym, czego potrzebujesz. Spróbuj udekorować ciasto czekoladowym smokiem, a jeśli wątpisz w swoje możliwości, po prostu narysuj sylwetkę za pomocą kremu lub lukru cukrowego.

W naszej selekcji znajdziesz 9 sprawdzonych przepisów noworocznych na Rok Smoka, które na pewno przypadną Ci do gustu.

Smocze jaja (jaja herbaciane)

W Chinach jajka te podawane są jako przystawka na duże, uroczyste kolacje. Dzięki długotrwałemu gotowaniu w mocnym naparze herbacianym białka uzyskują piękny marmurkowy wzór, a przyprawy nadają jajom wyjątkowy smak i aromat.

Jajka herbaciane lub marmurkowe
Jajka herbaciane lub marmurkowe

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • woda – 3 szklanki
  • jajka – 4 szt.
  • herbata czarna liściasta – 2 łyżki. l.
  • ciemny sos sojowy – 1 łyżka. l.
  • sól – 1 łyżka. l.
  • anyż gwiazdkowaty – 2 gwiazdki
  • cynamon – 1 laska
  1. Jajka ugotuj na twardo i zalej je zimną wodą. Za pomocą łyżki delikatnie opukaj całą powierzchnię muszli, tworząc sieć pęknięć.
  2. W małym rondelku zagotuj 3 szklanki wody z herbatą, solą i przyprawami, włóż do niego jajka (powinny być całkowicie zanurzone w wodzie) i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Zdejmij z ognia, ostudź w naparze około 1 godzina.
  3. Ostrożnie obierz jajka i podawaj na liściach zielonej sałaty.

Uwaga dla właściciela: wspaniałe marmurkowe jajka uzyskuje się przy użyciu wędzonych herbat.

Przy okazji: zestaw przypraw do tych jajek można nieco zmodyfikować według własnego gustu, np. dodać korzeń imbiru – najlepiej mały kawałek suszonego korzenia lub gotową mieszankę pięciu przypraw.

Babeczki ze smokami

Babeczki ze smokami to prosty, ale bardzo smaczny deser, który ozdobi Twój sylwestrowy stół i przypadnie do gustu każdemu, młodszemu i starszemu. Piękno tego słodyczy tkwi w łatwości przygotowania i dekoracji. Spróbuj przygotować ten przysmak ze swoimi dziećmi: będzie zabawnie i smacznie!

Babeczki ze smokami
Babeczki ze smokami

Do przygotowania 12 sztuk potrzebujesz:

Do testu:

  • cukier – 130 g
  • mąka – 110 g
  • kakao w proszku – 40 g
  • jajka – 4 szt.

Do kremu:

  • cukier – 240 g
  • jajka – 3 szt.
  • woda – 90 ml
  • suchy zielony barwnik spożywczy
  • suchy czerwony barwnik spożywczy
  • kwas cytrynowy – na czubku noża

Do dekoracji:

  • czekolada – 1 sztuka
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do foremek na muffinki włóż papierowe papilotki.
  2. Przygotuj ciasto na babeczki. Do miski przesiać mąkę i kakao.
  3. Jaja dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ubić z połową cukru na puszystą, jasną masę. Oddzielnie ubij białka na puszystą pianę przy średniej prędkości miksera, następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania, i ubijaj, aż powstanie sztywna piana.
  4. Jedną trzecią ubitych białek wymieszać z masą żółtkową, dodać mąkę i wymieszać szpatułką na gładką masę. Dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto rozłożyć do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Piec 15–20 minut. aż będzie gotowy. Fajny.
  6. Przygotuj krem. Oddziel białka od żółtek.
  7. Z cukru, kwasku cytrynowego i wody ugotuj syrop o takiej gęstości, aby kroplę testową na schłodzonym talerzu dało się zwinąć w kulkę.
  8. W tym samym czasie białka ubijamy przez kilka minut na puszystą, stabilną masę, a następnie cienkim strumieniem ostrożnie wlewamy wrzący syrop, nadal ubijając. Następnie szybko podziel krem ​​na 1/3 i 2/3.
  9. Do mniejszej części dodaj czerwony barwnik, do większej zielony barwnik i kontynuuj ubijanie każdej porcji jeszcze przez kilka minut, aż krem ​​zacznie ostygać.
  10. Po gotowym, ale jeszcze nie do końca wystudzonym kremie, za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj babeczki figurkami smoków. Narysuj oczy i nozdrza cienką końcówką roztopionej czekolady.

Uwaga dla właściciela: Czekoladę można szybko roztopić w kuchence mikrofalowej. Jajka na krem ​​należy schłodzić, prosto z lodówki.

Przy okazji: Nie zwlekaj z dekorowaniem kremem, nie pozwól mu całkowicie ostygnąć, w przeciwnym razie później będzie trudno z nim pracować. Jeśli nie masz pomocy w kuchni, aby ubić śmietanę dwóch kolorów na raz, podziel składniki na 1/3 i 2/3. Najpierw przygotuj zielony krem, udekoruj nim babeczki, a następnie czerwony i wykończ smoki do końca.

Ciasto Smoka

Tort z małym smokiem będzie doskonałym zakończeniem sylwestrowej uczty, z pewnością docenią go zarówno dorośli, jak i dzieci. Nie masz już sił na sylwestrową herbatę? Bez problemu! Podawaj to zabawne ciasto na śniadanie, miło jest spędzić pierwszy poranek nowego roku w dobrym towarzystwie z pysznym przysmakiem.

Ciasto Smoka
Ciasto Smoka

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

Do testu:

  • cukier – 200 g
  • mąka – 160 g
  • jaja C0 – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • sól – 1 szczypta

Do kremu:

  • mleko – 250 ml
  • cukier – 90 g
  • mąka – 60 g
  • masło – 50 g
  • cukier waniliowy – 20 g
  • jajko C0 – 1 szt.

Na syrop:

  • woda pitna – 100 ml
  • cukier – 50 ml
  • koniak – 10 ml

Do dekoracji:

  • mastyks – 800–900 g
  • barwnik niebieski (tiffany).
  • jasnozielony barwnik
  • czarny barwnik
  1. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe – podstawę ciasta. Jajka ubijaj mikserem z cukrem i solą, aż uzyskasz lekką, puszystą masę o jednorodnej konsystencji.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do powstałej masy jajecznej i szybko wymieszać. Ułożyć w formie wyłożonej dobrej jakości papierem do pieczenia (o średnicy 20–22 cm). Gotuj biszkopt przez 30 minut.
  3. Wyjmij blachę z spodem ciasta z piekarnika. Po 10 minutach ostrożnie przenieść na metalową kratkę. Całkowicie ostudź. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
  4. Przygotuj krem ​​na ciasto. Jajka ubić trzepaczką z cukrem zwykłym i waniliowym w kadzi. Wlać 180 ml mleka. Ubij ponownie. Wsypać mąkę i dodać pozostałe mleko. Przecedź przez drobne sito do mieszanki jajeczno-mlecznej.
  5. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając trzepaczką, podgrzewać aż zgęstnieje. Zdejmij bazę kremu z ognia i dodaj masło pokrojone w drobną kostkę. Dokładnie wymieszaj. Krem przykryć folią spożywczą tak, aby ściśle przylegał do powierzchni i pozostawić do ostygnięcia.
  6. W celu impregnacji do kadzi wlać wodę. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Pozwól ostygnąć. Wlać koniak i wymieszać. Biszkopt przekrój na 2 grube warstwy. Namoczyć syropem koniakowym.
  7. Dolną warstwę wyłóż na talerz i przykryj schłodzoną śmietaną. Na wierzch połóż drugą warstwę.
  8. Pomaluj niewielką część masy uszczelniającej na jasnozielony i czarny kolor, a małą część pozostaw na biało. Zaślep (rozwiń i wytnij) niezbędne części do dekoracji z tych kwiatów. I dopiero wtedy, gdy wszystkiego będzie wystarczająco dużo, pomaluj większość masy uszczelniającej na niebiesko.
  9. Z jasnozielonego mastyksu będziesz musiał zrobić 2 skrzydła, 14 ząbków na grzebień, 14–16 kółek o różnych średnicach, 1 pasek na podstawę ciasta (szerokość 2–3 cm).
  10. Oczy i nozdrza wykonane z czarnego mastyksu.
  11. Z białego mastyksu 18–20 kółek o różnej średnicy na spód ciasta + 12–14 bardzo małych kółek na tułów smoka, 2 goździki na rogi.
  12. Rozwałkuj niebieski kit na dużą cienką warstwę, ostrożnie przenieś go na spód za pomocą wałka i przyklej go wokół ciasta. Odetnij nadmiar i uformuj smoka, następnie dodaj detale i zakończ dekorowanie ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Uwaga dla właściciela: Biszkopt wymaga długiego moczenia w lodówce: dzięki temu spód ciasta będzie łatwiej przecinać warstwami, a jego konsystencja stanie się przyjemniejsza. Dlatego lepiej przygotować bazę ciasta dzień wcześniej.

Przy okazji: Jeżeli dzieci będą jadły ciasto, nie dodawaj koniaku do syropu cukrowego w celu namoczenia. W razie potrzeby można go zastąpić kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.

Noworoczne pierniki z polewą

Przygotowywanie noworocznych pierników z polewą najlepiej zacząć wcześniej, gdyż ciasto należy przechowywać w lodówce co najmniej 6-8 godzin. Wieczorem można połączyć wszystkie składniki i wyrobić, a rano wycinać produkty, piec i dekorować. I to jest bardzo rozsądne podejście, które pozwoli Ci nie męczyć się w procesie przygotowywania noworocznych wypieków! Zaangażuj w tę czynność dzieci: pomogą wycinać z ciasta ciasteczka, a następnie je dekorować. Gwarantujemy ogromną przyjemność ze współtworzenia i efekty!

Noworoczne pierniki z polewą
Noworoczne pierniki z polewą

małe smoki»

Do przygotowania 30 porcji potrzebne będą:

  • mąka – 1,25 kg
  • miód ciemny – 500 g
  • cukier brązowy – 250 g
  • masło 82,5% tłuszczu – 360 g
  • obrany korzeń imbiru – 50 g
  • mielony cynamon – 2 łyżeczki.
  • mielone goździki – 1 łyżeczka.
  • mielony kardamon – 1/2 łyżeczki.
  • nasiona anyżu – 1/4 łyżeczki.
  • kakao w proszku bez cukru – 50 g
  • żółtka – 2 szt.
  • skórka z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • rum – 3 łyżki. l.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.
  • sól – 1/4 łyżeczki.

Do glazury:

  • cukier puder – 245 g
  • białko jaja – 1 szt. (38g)
  • sok z cytryny – 5 kropli
  • kolorowe kolory żywności
  1. Przygotuj ciasto piernikowe. Umieść miód w rondlu. Dodać brązowy cukier i pokrojone w kostkę masło. Umieścić w łaźni wodnej i podgrzewać, ciągle mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Cukier powinien być całkowicie…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja