Smok – symbol roku 2024 – na talerzu i na stole
Roman Ryżow 14 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz
Według chińskiego kalendarza rok 2024 to rok Smoka Zielonego Drewna, który przynosi zmiany i nowe początki. Na Wschodzie symbol ten jest uosobieniem mądrości, siły i pewności siebie, a także bogactwa i obfitości. Zgadzam się, nie musisz wierzyć w horoskopy i przepowiednie, aby w sylwestrową noc na Twoim stole pojawiły się jadalne „smoki”. Oferujemy ciekawe pomysły na dania z symbolem roku.
Treść artykułu:
- Smocze jaja (jaja herbaciane)
- Babeczki ze smokami
- Ciasto Smoka
- Noworoczne pierniki z polewą „małe smoki»
- Rolka „Smok»
- Sałatka „Mały smok» z kiwi
- Ciasteczka noworoczne „małe smoki»
- Nadziewane jajka „Oko Smoka»
- Sałatka „Smok»
Na wschodzie smok jest uważany za najpotężniejszy znak i starają się go uspokoić bogatym świątecznym stołem. W menu powinny znaleźć się dania z wieprzowiny, drobiu, ryb, owoców morza, ryżu i ciasta. Warto przygotować coś pikantnego, „ziejącego ogniem”, a także ulubioną wersję pierogów. Mogą to być gyoza, wontony, ravioli itp., a w jednym z nich można ukryć monetę. Pamiętaj, aby na noworocznym stole umieścić winogrona i gruszki, ponieważ przyciągają szczęście, a pomarańcze i pomelo są symbolami silnych więzi rodzinnych.
Tak czy inaczej, dla wielu z nas stół noworoczny jest nie do pomyślenia bez sałatki Oliviera lub śledzia pod futrem. Tradycyjne sałatki można podawać w kształcie smoka. Ze słodkiej papryki lub marchewki możesz wyciąć skrzydła i ostry ogon; głowa będzie pochodzić z pomidora, daikonu lub awokado. Łuską będą plasterki ogórków, oliwek, kukurydzy, kiwi lub pistacji. W tym przypadku „ciało” smoka może składać się z Twojej ulubionej sałatki.
Jeśli nie masz czasu na zebranie takiego smoka, sugerujemy ozdobienie zwykłych przekąsek „smoczymi oczami”. Wystarczy ugotować jaja kurze lub przepiórcze, przeciąć je wzdłuż i położyć cienki pasek oliwki na żółtku. Takie „oczka” dobrze wyglądają na kanapkach, tartalkach, galarecie itp. Sylwetka smoka można też wyciąć np. z sera lub gotowanej marchewki, nakłuć pięknym szaszłykiem i udekorować kanapką lub kanapką.
Nie zapomnij o torcie, nawet jeśli nie wszyscy goście mają dość energii na słodycze w świąteczny wieczór. Zgadzam się, że późnym leniwym porankiem 1 stycznia filiżanka gorącej herbaty lub kawy z deserem jest tym, czego potrzebujesz. Spróbuj udekorować ciasto czekoladowym smokiem, a jeśli wątpisz w swoje możliwości, po prostu narysuj sylwetkę za pomocą kremu lub lukru cukrowego.
W naszej selekcji znajdziesz 9 sprawdzonych przepisów noworocznych na Rok Smoka, które na pewno przypadną Ci do gustu.
Smocze jaja (jaja herbaciane)
W Chinach jajka te podawane są jako przystawka na duże, uroczyste kolacje. Dzięki długotrwałemu gotowaniu w mocnym naparze herbacianym białka uzyskują piękny marmurkowy wzór, a przyprawy nadają jajom wyjątkowy smak i aromat.
Jajka herbaciane lub marmurkowe
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- woda – 3 szklanki
- jajka – 4 szt.
- herbata czarna liściasta – 2 łyżki. l.
- ciemny sos sojowy – 1 łyżka. l.
- sól – 1 łyżka. l.
- anyż gwiazdkowaty – 2 gwiazdki
- cynamon – 1 laska
- Jajka ugotuj na twardo i zalej je zimną wodą. Za pomocą łyżki delikatnie opukaj całą powierzchnię muszli, tworząc sieć pęknięć.
- W małym rondelku zagotuj 3 szklanki wody z herbatą, solą i przyprawami, włóż do niego jajka (powinny być całkowicie zanurzone w wodzie) i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Zdejmij z ognia, ostudź w naparze około 1 godzina.
- Ostrożnie obierz jajka i podawaj na liściach zielonej sałaty.
Uwaga dla właściciela: wspaniałe marmurkowe jajka uzyskuje się przy użyciu wędzonych herbat.
Przy okazji: zestaw przypraw do tych jajek można nieco zmodyfikować według własnego gustu, np. dodać korzeń imbiru – najlepiej mały kawałek suszonego korzenia lub gotową mieszankę pięciu przypraw.
Babeczki ze smokami
Babeczki ze smokami to prosty, ale bardzo smaczny deser, który ozdobi Twój sylwestrowy stół i przypadnie do gustu każdemu, młodszemu i starszemu. Piękno tego słodyczy tkwi w łatwości przygotowania i dekoracji. Spróbuj przygotować ten przysmak ze swoimi dziećmi: będzie zabawnie i smacznie!
Babeczki ze smokami
Do przygotowania 12 sztuk potrzebujesz:
Do testu:
- cukier – 130 g
- mąka – 110 g
- kakao w proszku – 40 g
- jajka – 4 szt.
Do kremu:
- cukier – 240 g
- jajka – 3 szt.
- woda – 90 ml
- suchy zielony barwnik spożywczy
- suchy czerwony barwnik spożywczy
- kwas cytrynowy – na czubku noża
Do dekoracji:
- czekolada – 1 sztuka
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do foremek na muffinki włóż papierowe papilotki.
- Przygotuj ciasto na babeczki. Do miski przesiać mąkę i kakao.
- Jaja dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ubić z połową cukru na puszystą, jasną masę. Oddzielnie ubij białka na puszystą pianę przy średniej prędkości miksera, następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania, i ubijaj, aż powstanie sztywna piana.
- Jedną trzecią ubitych białek wymieszać z masą żółtkową, dodać mąkę i wymieszać szpatułką na gładką masę. Dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać.
- Ciasto rozłożyć do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Piec 15–20 minut. aż będzie gotowy. Fajny.
- Przygotuj krem. Oddziel białka od żółtek.
- Z cukru, kwasku cytrynowego i wody ugotuj syrop o takiej gęstości, aby kroplę testową na schłodzonym talerzu dało się zwinąć w kulkę.
- W tym samym czasie białka ubijamy przez kilka minut na puszystą, stabilną masę, a następnie cienkim strumieniem ostrożnie wlewamy wrzący syrop, nadal ubijając. Następnie szybko podziel krem na 1/3 i 2/3.
- Do mniejszej części dodaj czerwony barwnik, do większej zielony barwnik i kontynuuj ubijanie każdej porcji jeszcze przez kilka minut, aż krem zacznie ostygać.
- Po gotowym, ale jeszcze nie do końca wystudzonym kremie, za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj babeczki figurkami smoków. Narysuj oczy i nozdrza cienką końcówką roztopionej czekolady.
Uwaga dla właściciela: Czekoladę można szybko roztopić w kuchence mikrofalowej. Jajka na krem należy schłodzić, prosto z lodówki.
Przy okazji: Nie zwlekaj z dekorowaniem kremem, nie pozwól mu całkowicie ostygnąć, w przeciwnym razie później będzie trudno z nim pracować. Jeśli nie masz pomocy w kuchni, aby ubić śmietanę dwóch kolorów na raz, podziel składniki na 1/3 i 2/3. Najpierw przygotuj zielony krem, udekoruj nim babeczki, a następnie czerwony i wykończ smoki do końca.
Ciasto Smoka
Tort z małym smokiem będzie doskonałym zakończeniem sylwestrowej uczty, z pewnością docenią go zarówno dorośli, jak i dzieci. Nie masz już sił na sylwestrową herbatę? Bez problemu! Podawaj to zabawne ciasto na śniadanie, miło jest spędzić pierwszy poranek nowego roku w dobrym towarzystwie z pysznym przysmakiem.
Ciasto Smoka
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
Do testu:
- cukier – 200 g
- mąka – 160 g
- jaja C0 – 4 szt.
- proszek do pieczenia – 10 g
- sól – 1 szczypta
Do kremu:
- mleko – 250 ml
- cukier – 90 g
- mąka – 60 g
- masło – 50 g
- cukier waniliowy – 20 g
- jajko C0 – 1 szt.
Na syrop:
- woda pitna – 100 ml
- cukier – 50 ml
- koniak – 10 ml
Do dekoracji:
- mastyks – 800–900 g
- barwnik niebieski (tiffany).
- jasnozielony barwnik
- czarny barwnik
- Przygotowujemy ciasto biszkoptowe – podstawę ciasta. Jajka ubijaj mikserem z cukrem i solą, aż uzyskasz lekką, puszystą masę o jednorodnej konsystencji.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do powstałej masy jajecznej i szybko wymieszać. Ułożyć w formie wyłożonej dobrej jakości papierem do pieczenia (o średnicy 20–22 cm). Gotuj biszkopt przez 30 minut.
- Wyjmij blachę z spodem ciasta z piekarnika. Po 10 minutach ostrożnie przenieść na metalową kratkę. Całkowicie ostudź. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
- Przygotuj krem na ciasto. Jajka ubić trzepaczką z cukrem zwykłym i waniliowym w kadzi. Wlać 180 ml mleka. Ubij ponownie. Wsypać mąkę i dodać pozostałe mleko. Przecedź przez drobne sito do mieszanki jajeczno-mlecznej.
- Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając trzepaczką, podgrzewać aż zgęstnieje. Zdejmij bazę kremu z ognia i dodaj masło pokrojone w drobną kostkę. Dokładnie wymieszaj. Krem przykryć folią spożywczą tak, aby ściśle przylegał do powierzchni i pozostawić do ostygnięcia.
- W celu impregnacji do kadzi wlać wodę. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Pozwól ostygnąć. Wlać koniak i wymieszać. Biszkopt przekrój na 2 grube warstwy. Namoczyć syropem koniakowym.
- Dolną warstwę wyłóż na talerz i przykryj schłodzoną śmietaną. Na wierzch połóż drugą warstwę.
- Pomaluj niewielką część masy uszczelniającej na jasnozielony i czarny kolor, a małą część pozostaw na biało. Zaślep (rozwiń i wytnij) niezbędne części do dekoracji z tych kwiatów. I dopiero wtedy, gdy wszystkiego będzie wystarczająco dużo, pomaluj większość masy uszczelniającej na niebiesko.
- Z jasnozielonego mastyksu będziesz musiał zrobić 2 skrzydła, 14 ząbków na grzebień, 14–16 kółek o różnych średnicach, 1 pasek na podstawę ciasta (szerokość 2–3 cm).
- Oczy i nozdrza wykonane z czarnego mastyksu.
- Z białego mastyksu 18–20 kółek o różnej średnicy na spód ciasta + 12–14 bardzo małych kółek na tułów smoka, 2 goździki na rogi.
- Rozwałkuj niebieski kit na dużą cienką warstwę, ostrożnie przenieś go na spód za pomocą wałka i przyklej go wokół ciasta. Odetnij nadmiar i uformuj smoka, następnie dodaj detale i zakończ dekorowanie ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Uwaga dla właściciela: Biszkopt wymaga długiego moczenia w lodówce: dzięki temu spód ciasta będzie łatwiej przecinać warstwami, a jego konsystencja stanie się przyjemniejsza. Dlatego lepiej przygotować bazę ciasta dzień wcześniej.
Przy okazji: Jeżeli dzieci będą jadły ciasto, nie dodawaj koniaku do syropu cukrowego w celu namoczenia. W razie potrzeby można go zastąpić kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
Noworoczne pierniki z polewą
Przygotowywanie noworocznych pierników z polewą najlepiej zacząć wcześniej, gdyż ciasto należy przechowywać w lodówce co najmniej 6-8 godzin. Wieczorem można połączyć wszystkie składniki i wyrobić, a rano wycinać produkty, piec i dekorować. I to jest bardzo rozsądne podejście, które pozwoli Ci nie męczyć się w procesie przygotowywania noworocznych wypieków! Zaangażuj w tę czynność dzieci: pomogą wycinać z ciasta ciasteczka, a następnie je dekorować. Gwarantujemy ogromną przyjemność ze współtworzenia i efekty!
Noworoczne pierniki z polewą
„małe smoki»
Do przygotowania 30 porcji potrzebne będą:
- mąka – 1,25 kg
- miód ciemny – 500 g
- cukier brązowy – 250 g
- masło 82,5% tłuszczu – 360 g
- obrany korzeń imbiru – 50 g
- mielony cynamon – 2 łyżeczki.
- mielone goździki – 1 łyżeczka.
- mielony kardamon – 1/2 łyżeczki.
- nasiona anyżu – 1/4 łyżeczki.
- kakao w proszku bez cukru – 50 g
- żółtka – 2 szt.
- skórka z 1 pomarańczy
- skórka z 1 cytryny
- rum – 3 łyżki. l.
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.
- sól – 1/4 łyżeczki.
Do glazury:
- cukier puder – 245 g
- białko jaja – 1 szt. (38g)
- sok z cytryny – 5 kropli
- kolorowe kolory żywności
- Przygotuj ciasto piernikowe. Umieść miód w rondlu. Dodać brązowy cukier i pokrojone w kostkę masło. Umieścić w łaźni wodnej i podgrzewać, ciągle mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Cukier powinien być całkowicie…