Smażony karp na patelni
gastronomia 31 marca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Karp smażony na patelni z pozoru wydaje się prostym daniem, jednak nie przygotowuje się go często i z różnych powodów. Niektórym nie zadowala duża ilość drobnych ości w tej rybie, dla niektórych sam proces wydaje się zbyt pracochłonny, a dla innych smak jest nudny i nieciekawy. I właśnie dla tych ostatnich nasz przepis będzie prawdziwą rewelacją! Wystarczy lekko zamarynować kawałki ryby w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznych ziół, a następnie usmażyć je w najzwyklejszy sposób. Wydaje się, że to drobnostka, a jednak decyduje o wszystkim. I oczywiście idealnie jest smażyć schłodzonego karpia: cokolwiek by nie powiedzieć, rozmrażanie, nawet najbardziej delikatne, znacznie zmniejsza soczystość ryby.
Złożoność: łatwo Kalorie: 345,83 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 41,66 g/15,10 g/10,61Na patelniKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJItusza karpia – 1 szt. (około 1,5 kg)cytryna – 1 szt.mąka – 3-4 łyżki. l.olej roślinny do smażenia – w razie potrzebysól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj tuszę karpia. Umyj go i oczyść z łusek (nożem lub specjalnym urządzeniem). Odetnij także głowę i płetwy karpia. Rybę pokroić w duże steki o grubości około 2 cm, osuszyć papierowymi ręcznikami.
Krok 2
Cytrynę umyj i przekrój na połówki. Wyciśnij z nich sok i polej steki z karpia. Sól, pieprz, posyp przyprawami do ryb. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Krok 3
Do miski wsypać mąkę. Dużą patelnię z grubym dnem postaw na średnim ogniu i rozgrzej. Obtaczaj steki z karpia pojedynczo w mące, strzepując jej nadmiar.
Krok 4
Na rozgrzaną patelnię wlać minimum 3 mm oleju i rozgrzać. Ułóż w nim steki z karpia, tak aby odległość między nimi wynosiła co najmniej 1 cm. Smażymy z jednej strony przez 5–7 minut, aż uzyskają złocisty kolor.
Krok 5
Obróć steki za pomocą szpatułki. Smaż po drugiej stronie, aż będzie chrupiąca. Jeśli steki są bardzo duże, możesz trzymać rybę na małym ogniu pod pokrywką przez 5 minut.
Krok 6
Usmażone kawałki karpia układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Rybę można podawać z sałatką ze świeżych warzyw lub puree ziemniaczanym (bardziej tradycyjna opcja).
UWAGA DO GOSPODARKI
W Chinach karpia przygotowuje się w specjalny sposób, krojąc filet rybny w cienkie plasterki i smażąc go w głębokim tłuszczu. W rezultacie cienkie kości po prostu „rozpuszczają się” i wcale nie przeszkadzają zjadaczom.
PRZY OKAZJI
Karpia można przygotować do smażenia na inne sposoby, np. marynując steki w śmietanie z dodatkiem posiekanych ziół. Rezultatem będzie niezwykle smaczne danie, którego nie wstydzisz się podać na świątecznym stole.