Do przepisu
Klasyczne zestawienie na stole – smażona ryba z frytkami – po tuningu jest nie do poznania. Ta ryba pachnie nie kafeterią, ale drogą restauracją, choć sam przepis nie jest aż tak skomplikowany: wystarczy dobrze podsmażyć dorsza na chrupiący złoty kolor i dla kontrastu podać go z jak najbardziej puszystym puree. A ziele kopru włoskiego i majonez koperkowy dodadzą daniu przenikliwego aromatu lata i świeżo skoszonej trawy.
Złożoność: przeciętny Porcje: 4MikserPiekarnikGotowaniePrażeniePieczenieMarynowanieNa patelniKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneFrytkiSKŁADNIKI NA 4 PORCJImasło -150 gdorsz – 600 gjajo kurze – 4 sztsól – 10 gświeże ziemniaki – 30gZiele kopru włoskiego -7 gW przypadku majonezu:olej roślinny – 1 lkoperek – 70 gMusztarda francuska – 15 gNa marynowaną cebulę:ocet – 40 mlcukier – 40gszalotka – 30 gNa puree:ziemniaki – 300 gkrem – 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do puree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotuj, przetrzyj je przez sito, wymieszaj ze śmietaną i masłem, dodaj trochę soli.
Krok 2
Aby przygotować majonez koperkowy, przygotuj olej koperkowy. Ubijaj koperek w blenderze na wysokich obrotach wraz z olejem roślinnym przez 12 minut. Następnie za pomocą ręcznej trzepaczki wlać cienkim strumieniem do ubitego wcześniej żółtka z musztardą francuską i ubijać, aż powstanie gęsta emulsja.
Krok 3
Do żółtek konfitowanych. Umieść żółtka w oleju roślinnym i gotuj przez 1,5 godziny w temperaturze 75 stopni.
Krok 4
Na chipsy ziemniaczane: ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na oleju roślinnym w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Do marynowanej cebuli. Szalotkę pokroić w krążki, zalać gorącą marynatą i ostudzić.
Krok 6
Smażyć dorsza na roztopionym maśle na złoty kolor z każdej strony, następnie piec w piekarniku w temperaturze 180°C aż do ugotowania, około 15 minut.
Krok 7
Na sos holenderski: 2 żółtka ugotować w łaźni wodnej z dodatkiem 20 ml wody, następnie dodawać strumieniem roztopione masło, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać sok z cytryny, sól i pieprz cayenne.
Krok 8
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać marynowaną cebulą, chipsami ziemniaczanymi i koprem włoskim.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Artema Grebenshchikova, szefa kuchni restauracji BoBo w Petersburgu.