Smażone ziemniaki ze smalcem, grzybami, ziołami i innymi ulubionymi dodatkami

Smażone ziemniaki ze smalcem, grzybami, ziołami i innymi ulubionymi dodatkami

Nie ma bardziej rodzimego dania dla Rosjanina niż smażone ziemniaki. Połączenie smażonych ziemniaków z tym, czego dusza zapragnie – smalcem, grzybami czy ziołami – przyniesie jeszcze większą radość duszy i ciału.

Idealny dodatek do smażonych ziemniaków

Wątróbka drobiowa + szalotka

Wątróbkę wraz z szalotką podsmaż na patelni przed smażeniem ziemniaków, przełóż na talerz, następnie dodaj do ziemniaków na 3-5 minut. aż będzie gotowy.

Smalec + czosnek

Roztopić smalec, pokroić w kostkę o boku 1,5–2 cm i używać zamiast roztopionego masła, nie usuwać skwarek; Posyp ziemniaki posiekanym czosnkiem na 2-3 minuty. aż będzie gotowy.

Zieloni (zielona cebula, koper, natka pietruszki, bazylia, estragon) + czosnek

Bardzo drobno posiekaj warzywa wraz z czosnkiem i dodaj trochę soli, dodaj do ziemniaków na ostatnim etapie smażenia wraz z solą.

Grzyby + cebula

Świeże grzyby pokroić w średnią kostkę, mrożone rozmrozić, cebulę pokroić w cienkie plasterki, przed smażeniem wymieszać cebulę z ziemniakami, a 10 minut wcześniej dodać grzyby. aż ziemniaki będą gotowe.

Zira + słodka papryka + wędzona papryka.

W drugim etapie do smażonych ziemniaków dodajemy całe nasiona kminku, cały czas obracając; dodać słodką paprykę w ciągu 1 minuty. aż ziemniaki będą gotowe; Podczas serwowania doprawiamy wędzoną papryką.

Nasze ulubione smażone ziemniaki

W tym przepisie na smażone ziemniaki ghee można zastąpić olejem roślinnym. Ale będzie smakować lepiej z pieczonym jedzeniem.

Porcja dla 4–6 osób, gotowanie 25 minut.

Czego potrzebujesz:

1 kg ziemniaków do smażenia

4 łyżki l. ghee

sól

Co zrobić:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o długości około 1,5 cm lub w plasterki o tej samej szerokości. Opłucz ziemniaki lodowatą wodą, a następnie dokładnie osusz.

2. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej na dużym ogniu, aż zacznie dymić. Dodać ziemniaki i wymieszać. Przykryj i gotuj na dużym ogniu, aż z jednej strony będzie złotobrązowy i stosunkowo miękki, około 7 minut.

3. Odwróć ziemniaki i kontynuuj smażenie pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień do średniego, posol ziemniaki i gotuj, aż będą gotowe, jeszcze około 5 minut.

Smażone ziemniaki z dodatkami
Smażone ziemniaki z dodatkami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #smażone ziemniaki #smażone ziemniakiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja