Do przepisu
Czy można przygotować smażone ziemniaki z grzybami w specjalny sposób? Można, jeśli wykażesz się odrobiną kulinarnej wyobraźni! Zrobiliśmy tak: po pierwsze, wzięliśmy od razu trzy rodzaje grzybów (pieczarki, boczniaki i shiitake), a po drugie dodaliśmy trochę świeżego imbiru i czosnku (oczywiście oprócz cebuli). W rezultacie zwykłe smażone ziemniaki zamieniły się w danie iście restauracyjne! Zamiast zwykłego oleju słonecznikowego użyliśmy również oliwy z oliwek. I to naprawdę miało sens, bo w smaku smażonych ziemniaków z grzybami zaczęły brzmieć pikantnie, ciekawiej.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutPrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpieczarki, boczniaki, shiitake – po 200 gduża cebula – 1 szt.czosnek – 4 ząbkiświeży korzeń imbiru – 2 cmziemniaki do smażenia – 600 goliwa z oliwek – 3–4 łyżki. l.zielona cebula – 2 łodygisól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj grzyby do smażenia. Pieczarki oczyścić i wytrzeć wilgotną szmatką. Usuń łodygi z boczniaków i grzybów shiitake. Całe pieczarki, kapelusze boczniaków i grzyby shiitake pokroić w małe plasterki.
Krok 2
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Obierz i umyj korzeń imbiru. Pokrój w małe kostki. Można go zetrzeć na średniej tarce.
Krok 3
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości 7–10 mm. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj ziemniaki i mieszając, smaż na maksymalnym ogniu, aż będą chrupiące (5-7 minut).
Krok 4
Do ziemniaków dodać cebulę, czosnek, imbir i wszystkie grzyby. Sól, pieprz i wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i smaż wszystko razem, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane (około 15 minut).
Krok 5
Umyj zieloną cebulę i osusz papierowymi ręcznikami. Pokroić w duże pierścienie. Na talerzach ułożyć smażone ziemniaki z grzybami, posypać dymką i podawać.
PRZYDATNE RADY
Pieczone ziemniaki z grzybami świetnie komponują się z przyprawami takimi jak kolendra, gałka muszkatołowa czy kurkuma. A jeśli nie boisz się odważnych decyzji kulinarnych, to prawie gotowe danie dopraw szczyptą mielonego cynamonu.
PRZY OKAZJI
Ziemniaki smażone można przygotować także z grzybami leśnymi. Najpierw należy je trochę ugotować i usmażyć osobno. Następnie połączyć z ziemniakami i gotować do końca.