Smażone tofu: jak zrobić tak chrupiące, jak to możliwe

Smażone tofu: jak zrobić tak chrupiące, jak to możliwe

Smażone tofu: jak zrobić tak chrupiące, jak to możliwe

Smażone tofu to wcale nie to samo, co zwykłe tofu. Każdy to lubi, nawet notorycznie jedzący mięso. Dużą zaletą naszej metody przyrządzania chrupiącego tofu jest to, że wykorzystujemy wyłącznie dostępne środki i niedrogie produkty. Polecamy podawać smażone tofu z chrupiącą, pyszną skórką ze świeżymi warzywami lub po prostu ulubionym sosem.

Smażone tofu: jak zrobić, żeby było jak najbardziej chrupiące

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wycisnąć cały sok z tofu
  • Jak zrobić chrupiące smażone tofu
  • Wskazówki dotyczące serwowania chrupiącego smażonego tofu
  • Przepisy na smażone tofu i dania z jego wykorzystaniem
  • Tofu smażone z warzywami
  • Tofu smażone w głębokim tłuszczu z ananasem i chilli
  • Tofu z marchewką w sosie pomarańczowym
  • Sałatka ze smażonym tofu, awokado, ogórkami i czerwoną cebulą

Kolejne internetowe poszukiwanie sprytnych sposobów i fajnych kulinarnych lifehacków również tym razem zakończyło się sukcesem. Szukaliśmy czegoś odpowiedniego na lekkie wiosenne menu i znaleźliśmy na jednym z forów oryginalne podejście do smażonego tofu autorstwa Ashley Hankins, twórczyni przepisów wegańskich i fotografa.

Tofu to sekretny składnik wielu potraw, począwszy od smażonego ryżu tofu i chrupiącego tofu z kapustą i marchewką, zupy tofu, a nawet wegańskiego ciasta z kremem czekoladowym. Jednocześnie, jeśli smażone tofu jest odpowiednio ugotowane, możesz śmiało powiedzieć: „Nie lubisz tofu? Więc po prostu nie próbowałeś smażonego tofu!”

Do przygotowania smażonego tofu potrzebny jest twardy ser, a nie ser miękki (ser jedwabisty). Zazwyczaj twarde tofu, świetnie nadające się do krojenia, sprzedawane jest w blokach i pakowane w folię papierową lub plastikową. Opakowanie 300-gramowe kosztuje 100–270 rubli. Wybierz klasyczne tofu z minimalną ilością sztucznych i naturalnych dodatków. Wodorosty, kawałki warzyw i przyprawy mogą przypalić się lub zmienić smak podczas obróbki cieplnej, co nie poprawi smaku smażonego tofu.

Jak wycisnąć cały sok z tofu

Według Hankinsa sekret przygotowania chrupiącego smażonego tofu polega na jego dobrym wyciśnięciu przed gotowaniem.

Czy zauważyłeś, że w opakowaniu twardego tofu zawsze znajduje się trochę płynu? Aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, wykonaj nacięcie w górnej części opakowania i odsącz płyn. Otwórz opakowanie i wyjmij blok tofu.

Potem robimy prasę. Obiecaliśmy, że do zrobienia chrupiącego smażonego tofu nie będzie potrzebny żaden specjalny sprzęt i to prawda. Aby wykonać prasę ze złomu, będziemy potrzebować:

  • ręcznik kuchenny (bawełniany lub lniany);
  • deska do krojenia;
  • duża patelnia;
  • kilka ciężkich przedmiotów, które będą działać uciskowo, np. puszki z konserwami.
  1. Zawiń tofu w ręcznik, aby wchłonąć nadmiar płynu, który może wytworzyć się podczas przygotowania;
  2. Połóż blok tofu na talerzu;
  3. Na tofu połóż deskę do krojenia, a następnie patelnię i słoiki;
  4. Pozostaw konstrukcję na 30–60 minut;
  5. Spuścić wodę. Masz suche tofu!

Jak zrobić chrupiące smażone tofu

Teraz, gdy nadmiar wilgoci został usunięty, należy go usmażyć.

  1. Tofu pokroić na kawałki o grubości 1,5–2 cm;
  2. Delikatnie obtocz każdy w mące, strzepując nadmiar;
  3. Tofu włóż do miski z mlekiem (w wersji wegańskiej użyj mleka sojowego) na 30 sekund;
  4. Usuń kawałki, strząśnij krople mleka i połóż na talerzu;
  5. Każdą panierujemy, najlepiej w panierce panko. Strząśnij nadmiar panierki;
  6. Tofu ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pewne odległości od siebie;
  7. Posmaruj tofu olejem roślinnym i piecz na średnim poziomie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 8–10 minut;
  8. Ostrożnie zdejmij patelnię, odwróć kawałki i smaż przez kolejne 8 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Smażone tofu można również usmażyć na patelni. W tym celu na patelni, najlepiej z powłoką nieprzywierającą, rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, przygotowane „suche” tofu doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zaczynamy smażyć najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, aż będzie chrupiące. złoty brąz.

Wskazówki dotyczące serwowania chrupiącego smażonego tofu

Hankins zaleca podawanie chrupiącego tofu z ryżem lub makaronem ryżowym na prosty, ale satysfakcjonujący lunch. Pamiętajcie tylko, że chrupiące smażone tofu smakuje najlepiej zjedzone od razu. Jeśli więc planujesz użyć go w innym przepisie, nie musisz wcześniej gotować tofu. Tofu dobrze komponuje się z dressingami i sosami o jasnym smaku, np. na bazie oleju sezamowego lub z dodatkiem świeżej papryczki chili.

Resztę chrupiącego, smażonego tofu można podgrzać w piekarniku w temperaturze 180°C przez 7-12 minut.

Przepisy na smażone tofu i dania z jego wykorzystaniem

Tofu smażone z warzywami

Smażone tofu świetnie prezentuje się na makaronie soba gryczanym al dente. Można też podawać jako danie główne z pieczonymi warzywami.

Tofu smażone z warzywami
Tofu smażone z warzywami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 500–600 g twardego tofu
  • 3 łyżki. l. sos słodko-kwaśny lub sos teriyaki
  • skrobia kukurydziana
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • 2–4 ząbki czosnku
  • 1 średni pęczek zielonej cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 1 opakowanie (400 g) mrożonej mieszanki meksykańskiej
  • nasiona sezamu do podania
  1. Tofu pokroić w 2 cm kostkę, włożyć do miski i dodać połowę sosu. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Kawałki sera przełożyć na ręczniki papierowe, osuszyć i obtoczyć w skrobi.
  2. Obierz i drobno posiekaj imbir i czosnek. Białą część zielonej cebuli pokroić cienko, zieloną część pokroić osobno na kawałki o długości 2 cm.
  3. W woku lub dużej głębokiej patelni rozgrzej 1 cm warstwę oleju i smaż tofu na dużym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową.
  4. Na patelnię włóż białą część zielonej cebuli, imbiru i czosnku i smaż przez 30 sekund. Dodać mrożone warzywa i pozostałą marynatę z tofu, smażyć mieszając przez 4–5 minut.
  5. Tofu włóż z powrotem na patelnię, dodaj zieloną cebulę, polej pozostałym sosem i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Posyp smażone tofu nasionami sezamu i od razu podawaj.

Tofu smażone w głębokim tłuszczu z ananasem i chilli

Ze względu na neutralny smak, gotując tofu należy dodać dużo przypraw i doprawić danie jakimś sosem, wtedy smażone tofu będzie miało smak i aromat przyprawy. Na przykład, jeśli dodasz go do sosu chili, tofu nabierze smaku tego produktu.

Tofu smażone w głębokim tłuszczu z ananasem i chilli
Tofu smażone w głębokim tłuszczu z ananasem i chilli

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 duże czerwone chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 600–800 g ananasa
  • 150–180 g brązowego cukru
  • 1–2 łyżeczki sos rybny (opcjonalnie)
  • 300–350 g twardego tofu
  • mąka kukurydziana
  • świeże liście bazylii
  • sól
  1. Papryczkę chili przekrój na pół. Usuń błony i nasiona. Rozetrzyj w moździerzu razem z czosnkiem i małą szczyptą soli.
  2. Miąższ ananasa pokroić na średnie kawałki i umieścić na sicie, aby usunąć nadmiar soku.
  3. Zawartość zaprawy przełożyć do rondelka. Dodaj 150-180 g brązowego cukru i zagotuj.
  4. Zdjąć z ognia. Ostrożnie dodaj ananasa i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią, przez 5 minut. Cukier powinien się roztopić i zmienić kolor na jasnobrązowy. Zdjąć z ognia i w razie potrzeby dodać 1-2 łyżeczki. sos rybny.
  5. Twarde tofu pokroić w 2 cm kostkę Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na woku na złoty kolor. Gorące smażone tofu odsącz na ręcznikach papierowych.
  6. Rozłóż tofu i ananasa na talerzach. Skropić przyprawionym karmelem i podawać udekorowane listkami bazylii.

Tofu z marchewką w sosie pomarańczowym

Smażone kawałki tofu, chrupiąca marchewka i aromatyczny sos to żywa gra faktur i smaków.

Tofu z marchewką w sosie pomarańczowym
Tofu z marchewką w sosie pomarańczowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 5-6 średnio chrupiących marchewek
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka kminek
  • 1 łyżka. l. płatki migdałów
  • 500 g twardego tofu
  • liście sałaty do podania
  • sól

na sos:

  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki świeży starty imbir
  • 1 łyżeczka gorąca musztarda
  • 0,5 łyżeczki suszone płatki papryczki chili
  • 3 łyżki. l. marmolada pomarańczowa
  1. Marchewkę pokroić w długie słupki. Czosnek przekrój na pół. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę z oliwek, smaż marchewki na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać kminek, czosnek, sól i smażyć kolejne 2-3 minuty.
  2. Na drugiej patelni, bez dodatku oleju, podsmaż migdały na złoty kolor.
  3. Aby przygotować sos, w rondlu zagotuj sok z pomarańczy i cytryny. Zmniejsz ogień, dodaj starty imbir, musztardę, chili i konfiturę pomarańczową, dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  4. Tofu pokroić w prostokątne kawałki o grubości 1,5 cm, posypać oliwą i smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
  5. Na talerzach ułóż liście sałaty, podsmażone tofu, marchewkę i czosnek. Polej sosem i posyp płatkami migdałów. Podawać na gorąco.

Sałatka ze smażonym tofu, awokado, ogórkami i czerwoną cebulą

Bardzo wygodna sałatka: średnio lekka i łatwa w przygotowaniu, ale satysfakcjonująca i nie banalna.

Sałatka ze smażonym tofu, awokado, ogórkami i czerwoną cebulą
Sałatka ze smażonym tofu, awokado, ogórkami i czerwoną cebulą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 średnio dojrzałe awokado
  • trochę soku z cytryny
  • 2 średnio chrupiące ogórki
  • pół słodkiej czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie (70–80 g) mieszanki sałat
  • 200 g twardego tofu
  • olej roślinny

do tankowania:

  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g migdałów, najlepiej obranych
  • liście z 2 gałązek natki pietruszki, koperku, kolendry
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 50–100 ml mleka migdałowego lub kokosowego (lub wody)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Awokado obierz i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Ogórki przekrój na pół, następnie pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki pierścieni.
  2. Aby przygotować sos, obierz awokado, usuń pestkę i posiekaj według uznania. Czosnek z migdałami i ziołami zmiel w blenderze. Dodać awokado i sok z cytryny, zalać 50 ml mleka migdałowego, sól, pieprz i puree. Jeśli okaże się bardzo gęste, dodaj trochę więcej mleka. Prawidłowa konsystencja dressingu przypomina kwaśną śmietanę o zawartości tłuszczu 20%.
  3. Tofu pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą, dodaj tofu i smaż, mieszając, aż cała woda odparuje. Dodaj 1 łyżkę na patelnię. l. olej i smaż, mieszając, 2 minuty. Przenieś tofu na papierowy ręcznik.
  4. Na talerzu układamy mieszankę sałat, ogórki i cebulę, lekko mieszamy. Ułóż plasterki awokado i tofu. Podawaj dressing osobno.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tofu #lifehack #wegetariańskie jedzenie #wegańskie przepisyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja