Do przepisu
Do smażonego suluguni z jajkami można podać sałatkę z ogórków z kolendrą, doprawioną olejem słonecznikowym zmieszanym z kroplą octu i czerwoną adjika.
Złożoność: łatwo Kalorie: 278,38 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Używany: 17,74 g/20,14 g/6,84PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 duże jajka4 kawałki suluguni o grubości 1,5–2 cm2 duże dojrzałe pomidory7–8 gałązek zieleniny (kolendra, estragon, regan)mąka do odkostnianiaroztopione masłosól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kawałki suluguni powinny być takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się na patelni z grubym dnem. Ser osusz ręcznikiem papierowym i obtocz w mące, lekko wcierając w powierzchnię.
Krok 2
Pomidory pokroić w plasterki i paprykę. Ostrożnie rozbij jajka do miski i dopraw odrobiną soli i obficie pieprzem. Usuń łodygi z warzyw i ręcznie posiekaj lub rozerwij liście.
Krok 3
Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem na dużym ogniu i włóż ją do roztopionego masła. Strząśnij nadmiar mąki z kawałków suluguni i w tym samym czasie umieść je na gorącej patelni. Ogień powinien być maksymalny.
Krok 4
Po około 1,5–2 minutach. na suluguni utworzy się gęsta brązowa skórka, a ser się roztopi i spłynie na boki. Obróć ser szeroką szpatułką i natychmiast połóż obok niego pomidory.
Krok 5
Po około 2 kolejnych minutach. Po 1 minucie wlać jajka na patelnię. posyp jajka ziołami, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Smaż jajka do pożądanego stopnia wysmażenia i podawaj.