Do przepisu
Masz dość jedzenia twarogu ot tak, możesz dodać go do ciasta. Ciasto twarogowe ma przyjemny smak, elastyczność i prostotę. Z tego ciasta można zrobić ciasta z różnymi nadzieniami.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 193,28 kcal/porcję Porcje: 8 Używany: 10,10 g/6,52 g/23,41PiekarnikPrażenieNa patelniKuchnia europejskaPopołudniowa przekąskaPiekarniaCiastaWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciKarnawałSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1,5-2 szklanki mąki200 g twarogu2 jajka1 łyżka. l. Sahara1/4 łyżeczki soda½ łyżeczki sólolej roślinny do smażenia1/2 łyżeczki proszek do pieczenia500 g kapusty3 jajka na twardo30 g masła1 pęczek koperkusól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj farsz z kapusty. Aby to zrobić, drobno posiekaj kapustę, włóż do rondla i zalej wrzącą, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż kapusta będzie miękka, 10-15 minut. Umieść kapustę na durszlaku i poczekaj, aż woda całkowicie spuści. Jajka obierz i posiekaj, koperek drobno posiekaj. Gorącą kapustę wymieszać z masłem, jajkami i koperkiem, solą i pieprzem. Fajny.
Krok 2
Twarożek rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier i sól, wymieszać. Do masy twarogowej przesiać 1,5 szklanki mąki z sodą i proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do dłoni. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 3
Ciasto zwiń w „kiełbasę” i podziel na 20 części. Odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy go na płaski placek, na środku umieszczamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Ułożyć na desce posypanej mąką. Przygotuj wszystkie ciasta.
Krok 4
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej 5-7 mm warstwę oleju roślinnego i poczekaj, aż się rozgrzeje. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przekładamy na ręczniki papierowe. Podawać na ciepło.
PRZY OKAZJI