Smażone pierogi z twarogiem

Smażone pierogi z twarogiem

gastronomia 17 stycznia 2024 rSmażone pierogi z twarogiem Do przepisu

Próbowaliście smażonych pierogów z twarogiem? Jeśli nie, to przygotowaliśmy dla Ciebie świetny przepis! Zasada przygotowania smażonych pierogów prawie nie różni się od klasycznej: różnica dotyczy jedynie sposobu obróbki cieplnej. Najpierw zagniatamy zwykłe ciasto na pierogi i pozwalamy mu „odpocząć!” W tym czasie przygotowujemy nadzienie twarogowe. Na koniec rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, rozłóż na nich powstałą masę i uformuj knedle. Co dalej? Następnie na patelnię wrzucamy kluski z twarogiem i smażymy do momentu ugotowania. Zobaczysz: każdemu będzie smakować!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 394,32 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 20,28 g/18,70 g/35,76Danie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciDomowe produkty mleczneKluski, kluskiSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo smażenia:olej roślinny – do smakuDo wypełnienia:twarożek o zawartości tłuszczu co najmniej 9% – 700 gśmietana 20% tłuszczu – 60 gduże żółtka – 2 szt.cukier – 1–3 łyżki. l.sól – na czubku nożaDo testu:mąka – 300 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastasól – 1/2 łyżeczki.jajko – 1 szt.mleko – 100 mlolej roślinny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować ciasto na smażone kluski z twarogiem. Mąkę i sól przesiać przez sito na stół warsztatowy lub do szerokiej miski. Zrób wgłębienie na górze.

Krok 2

Wbij w nie jajko, wlej mleko i olej roślinny. Dokładnie zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto o jednolitej konsystencji (co najmniej 10 minut ręcznie).

Krok 3

Ciasto powinno być dość sztywne, ale wciąż elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut.

Krok 4

Przygotuj nadzienie do pierogów. Twaróg przetrzeć przez drobne metalowe sito lub po prostu przebić go blenderem zanurzeniowym. Dodać śmietanę, żółtka, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto na kluski i rozwałkowujemy cienką warstwą. Za pomocą foremki do ciastek lub szklanki wycinaj koła o średnicy około 7 cm.

Krok 6

Pomiędzy krążki ciasta umieść nadzienie serowe. Złóż każdy na pół i zaciśnij krawędzie wilgotnymi dłońmi. Staraj się to robić ostrożnie, aby nadzienie nie wypadło podczas gotowania.

Krok 7

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny (warstwa powinna mieć grubość co najmniej 5 mm). Część klusek posypujemy twarogiem i smażymy z jednej strony na złoty kolor.

Krok 8

Odwróć kluski na drugą stronę i smaż. Ułóż na kilku warstwach ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przygotuj także pozostałe kluski z twarogiem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeżeli twaróg do farszu pierogów będzie zbyt wilgotny, przekładamy go na podwójnie złożoną gazę, zawiązujemy supeł i odkładamy na durszlak. Dociśnij z wierzchu ciężarkiem i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

PRZY OKAZJI

Tych pierogów z twarogiem nie można smażyć, ale po prostu gotować we wrzącej osolonej wodzie (około 3-4 minuty po wypłynięciu produktów na powierzchnię). Następnie łyżką cedzakową ułóż je na talerzach i podawaj z kwaśną śmietaną.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja