Lekko solone ogórki na patelni
Do przepisu
Lekko solone ogórki w rondlu to przepis, który z łatwością możesz przetestować latem na daczy. Wyobraź sobie, jakie to będzie cudowne: z rana zbierać owoce z ogrodu, z miłością wybierając te najsilniejsze i najmniejsze (o długości nie większej niż 6 cm), zrywać liście wiśni, porzeczek i dębu, odcinać elastyczne łodygi estragonu (jeśli dowolny), koperek i wprowadź całe to bogactwo do kuchni. Następnie zagotuj zalewę, wlej wszystkie składniki i… poczekaj na efekt. Aromat będzie taki, że Twoi bliscy będą wielokrotnie zadawać Ci pytanie, kiedy lekko solone ogórki na patelni będą gotowe. Cóż, oczekiwanie nie będzie długie: 1-3 dni – i z dumą możesz podawać je na stole na lunch lub kolację.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 24 godzinyPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórki – 7 kg cukru (na 1 litr wody) – 1 łyżka. l sól (na 1 litr wody) – 2 łyżki. l. liście wiśni – 6 szt. liście porzeczki – 4 szt. koperek – 6 gałązek estragonu – 4 gałązki czosnku – 2 średniej wielkości główki zielonego pieprzu – 3 łyżki. l korzeń chrzanu – 80 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ogórki do kiszenia. Umyj je i namocz w zimnej wodzie na 5 godzin. Następnie odlej wodę (nie będzie Ci potrzebna). Odetnij każdy owoc z obu końców.
Krok 2
Umieść ogórki w dowolnym czystym pojemniku do marynowania (może to być emaliowana patelnia lub miska) i zalej wodą pitną, aby całkowicie przykryła wszystkie owoce.
Krok 3
Po odmierzeniu w ten sposób wody wlej ją do garnka. Dodać cukier i sól, wymieszać. Podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Pozostawić solankę do ostygnięcia do temperatury 50°C.
Krok 4
Na dnie miski lub emaliowanej patelni ułóż połowę liści oraz koperek, estragon, ząbki czosnku, ziarna pieprzu i kawałki chrzanu. Na wierzchu rozłóż ogórki, przykryj pozostałymi liśćmi i koperkiem.
Krok 5
Zalej ogórki solanką. Przykryj czystym lnianym ręcznikiem. Połóż drewniany okrąg i dociśnij go (na przykład dokładnie umyty kamień). Powinno dobrze docisnąć ogórki. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, w zależności od tego, jak bardzo chcesz je posolić.
PRZYDATNE RADY
Lekko solone ogórki można gotować nie tylko w rondlu, ale także w misce, a nawet w dużej misce. Najważniejsze jest to, że masz możliwość umieszczenia jednego lub drugiego ładunku na owocu.
PRZY OKAZJI
Patelnie emaliowane idealnie nadają się do przygotowania lekko solonych ogórków. Upewnij się, że na wewnętrznej powierzchni nie ma żadnych wiórów ani zadrapań: może to prowadzić do utleniania produktów.