Smażone leniwe kluski

Smażone leniwe kluski

gastronomia 22 stycznia 2024 r4,33 (3)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarzSmażone leniwe kluski Do przepisu

Przepis na smażone leniwe kluski przyda się tym, którzy cenią sobie pyszne, niedrogie dania, które nie wymagają dużego wysiłku. Ponadto kawałki ciasta na nie można przygotować wcześniej i zamrozić. A potem czasami wystarczy wyjąć kluski, pozwolić im trochę „opamiętać się” w temperaturze pokojowej, a następnie wrzucić je na patelnię z olejem i szybko smażyć na złoty kolor. Zgadzam się, to wygodne! Poza tym domowe leniwe knedle są zdecydowanie lepsze niż jakiekolwiek przemysłowo produkowane mrożone półprodukty.

Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJItwarożek o zawartości tłuszczu 5–9% – 500 gjaja C0 – 2 szt.cukier – 2 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka.sól – na czubku nożamąka – 4 łyżki. l. + trochę więcej do uformowania pierogówolej roślinny do smażenia – w razie potrzeby. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na kluski. Jeśli twarożek jest mokry, przełóż go na podwójnie złożoną gazę, zawiąż supeł i umieść na durszlaku. Dociśnij z wierzchu ciężarkiem i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Krok 2

Skrzep krwi przecedź przez drobne metalowe sito do miski. Dodać jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym. Dodaj mąkę. Zagnieść ciasto.

Krok 3

Przykryj wierzch miski leniwym ciastem kluskowym folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyłóż je na blat posypany mąką i podziel na 2-3 części.

Krok 4

Każdą część zwiń w cienki rulon. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta przygotuj także knedle. Włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż do niego przygotowane składniki na leniwe knedle i smaż z obu stron na złoty kolor. Można podawać z kwaśną śmietaną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Takie leniwe knedle warto smażyć na rafinowanym oleju roślinnym z dodatkiem niewielkiej ilości masła, które nada potrawie przyjemną mleczną nutę.

PRZY OKAZJI

Smażone leniwe kluski można podawać z dowolnym sosem do smaku: słodkim, neutralnym (śmietana) lub słonym. Wszystko zależy, jak mówią, od kontekstu, ponieważ to danie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i deser.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja